Китай изненада ЕС: Надява се на справедливи условия за компаниите си

Време за прочитане:1 Минути, 51 Секунди

Политическото решение на конфликта в Украйна е в най-добрия интерес на Европа. Китай ще засили стратегическата комуникация и координация с Европейския съюз. Това заяви в четвъртък китайският президент Си Дзинпин на среща в Пекин с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

“Разрешаването на украинската криза с политически средства е най-вече в интерес на Европа и всички страни от Евразия“, цитира Китайската централна телевизия (CCTV) държавния глава.

По думите му Китай се надява на мирно съжителство и обективно отношение от ЕС. “Надяваме се, че механизмите и страните на ЕС ще формират обективна и надеждна представа за Китай и твърдо ще се придържат към мирното съжителство в политиката си спрямо Китай“, каза той.

„Китай ще остане отворен за европейски компании и се надява, че ЕС може да премахне намесата, за да осигури справедлива и прозрачна бизнес среда за китайските компании“, каза Си пред Мишел, без да се уточнява какво точно се има предвид под намеса.

Според Централната китайска телевизия страните са обменили мнения относно украинската криза. “Китай подкрепя ЕС в увеличаването на [ролята] на неговото посредничество [в Украйна] и очаква с нетърпение изграждането на балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура за сигурност. Китай винаги е бил на страната на мира и ще продължи да играе конструктивна роля по свой собствен начин“, заяви Си Дзинпин.

В разговора с ръководителя на Европейския съвет той е призовал за избягване на ескалация в Украйна. “В настоящата ситуация е необходимо да се избягва ескалация и разширяване на кризата, да продължим да насърчаваме мира и преговорите“, каза той.

Китайският лидер отбеляза необходимостта да се контролират страничните ефекти от украинската криза и да се внимава за рисковете от блокова конфронтация.

Мишел е на еднодневно посещение в Китай. Очаква да проведе срещи и с китайския премиер Ли Къцян, и с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Ли Джаншу.

Визитата му идва, след като европейските лидери изразиха загриженост на среща през октомври, относно икономическата зависимост от Китай. Лидерите ще обсъдят глобалните предизвикателства, както и теми от общ интерес, „на фона на напрегната геополитическа и икономическа среда“, според изявление на Съвета. Отношенията на блока с Китай бяха обтегнати от по-близките му връзки с Русия и отказа му да осъди нахлуването на Москва в Украйна. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
7
Сподели