Китайски шпионски балон над териториите на САЩ и Канада

Време за прочитане:1 Минути, 4 Секунди

Властите в САЩ и Канада съобщиха за китайски наблюдателен балон, който е бил засечен над техните територии. От Пентагона обявиха, че от няколко дни балонът се носи в американското въздушно пространство, но засега е решено да не се сваля поради риск за хората на земята, предадоха световните агенции.

Висш служител от сферата на отбраната, пожелал анонимност, заявил, че САЩ “с висока степен на сигурност” смятат, че това е китайски височинен балон, който е летял над чувствителни обекти, за да събира информация, предаде АП. Едно от местата, над които е забелязан балонът, е щата Монтана, където се намира военновъздушната база Малмстрьом. Това е едно от трите места в Щатите със силози за ядрени ракети.

Засичането на балона се случва дни преди посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Китай.

Министерството на отбраната на Канада също заяви, че е засякло летящ на голяма височина балон за наблюдение, малко след като американски представители казаха , че китайски шпионски балон е бил засечен да се носи над западния американски щат Монтана.

“Канадците са в безопасност и Канада предприема стъпки, за да гарантира сигурността на въздушното си пространство, в това число и наблюдението на потенциален втори инцидент”, се казва в изявление на военното министерство на Канада, откъдето допълват, че се поддържа непрекъсната връзка със САЩ заради балона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
13
Сподели