Кирил Петков: Промените в Изборния кодекс са опит за кражба на демократичния вот

Време за прочитане:3 Минути, 0 Секунди

“Промените в Изборния кодекс са опит за кражба на демократичния вот на българите”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков пред Нова тв.

По думите му в НС трябва да се решават проблемите на хората, които са належащи в момента.

“Какво му е на Изборния кодекс, не разбирам, нали Борисов се хвали, че е победил с него. Защо посред нощите, когато българите спят, се гласуват промени, защо не го направиха в 3-4 заседания”, запита той.

Никъде в Европа не съм виждал едни хора с чували да подменят бюлетини, каза той.

Според него не е нормално 15% от вота на местните избори през 2019 година да е невалиден. Те казват дайте да върнем избора, ама какъв избор – никой не иска да му бъде подменен вота, каза Петков.

Вчера, излизайки от сградата на НС, и виждайки целия площад и булевард пред Парламента пак ми даде надежда, че на хората им пука, каза той.

Бившия премиер Кирил Петков обяви, че в сряда той и депутатите от ПП се връщат обратно в пленарната зала.

От ПП и “Демократична България” обявиха в четвъртък сутрин, че ще бойкотират заседанията на парламента заради приетите на 18-часово нощно заседание на правната комисия промени в Изборния кодекс. Двете формации се обявиха против връщането на хартиена бюлетина и обезсмислянето на машинния вот. Те настояха неколкократно бившият им  коалиционен партньор БСП да оттегли първоначалния проект и дебатът по изборното законодателство да започне на чисто, но социалистите отказаха. 

В сряда ПП и ДБ ще предложат временната комисия за промените в Изборния кодекс, която да обсъди измененията, на които коалицията “хартиена бюлетина” между БСП, ГЕРБ и ДПС продължава да държи.

“Много по-важна тема е бюджетът, по-важна тема е минималната работна заплата, по-важна тема са данъчните кредити за младите семейства и да продължи политиката за пенсиите. От всички тези приоритети ГЕРБ, БСП и ДПС избраха да се занимаем с Изборния кодекс. Защо трябва най-важните въпроси в Изборния кодекс да се решават докато българите спят. От какво ги е страх? Извършен бе опит за кражба на демократичния вот на българите”, каза Кирил Петков.

Той попита защо машините за гласуване трябва да се превръщат в принтери. Причината за думите му е прието на комисията предложение на ГЕРБ в устройствата да няма флашки, да не се отпечатват обобщение данни в края на деня, а разписките да се наричат “бюлетини” и да се броят на ръка.

„Българският Мадуро е Борисов”, заяви още Петков. Повод за думите му е това, че като аргумент срещу устройствата ГЕРБ и ДПС говорят за “машините на Мадуро”. Те правят препратка към последните президентски избори във Венецуела, които бяха спечелени от Николас Мадуро, устройствата бяха на “Смартматик” (която достави и българските машини) и самата фирма призна, че 1 млн. гласа са манипулирани. Там обаче те са свързани с мрежата – нещо, което не е факт в България. Още преди ден пък Кирил Петков припомни, че първите машини за гласуване бяха купени по време на управлението на ГЕРБ.

Сега лидерът на ПП посочи, се според него целта на промените в ИК са бързи нови избори.

Те се готвят за едни избори, искат да има манипулации, искат да ги откраднат, каза още Петков.

Според него ако ГЕРБ, БСП и ДПС не подкрепят създаването на временна комисия за ИК, по време на която да има нормален обществен дебат по темата, ще означава, че те бързат за избори.

Петков добави, че ако не бъде прието предложението им за временна ресорна комисия, която в рамките на месец да се заеме с темата, а през това време да бъдат обсъдени другите важни въпроси, ще настояват президентът да обяви вето на текстовете от ИК. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели