Кирил Петков: Президентът Радев не е човекът, който беше. Брокери от ГЕРБ и ДПС предлагаха да се разберем

Време за прочитане:3 Минути, 11 Секунди

Президентът реагира на грешни информации и не се вглежда в това какво хората искат. На кого му трябва стабилност, ако е на цената на задкулисни сделки, посочи премиерът.

Има нещо, което е много по ценно от това да си политически стабилен и да откраднеш пари. Това е да изведеш един народ напред. Те не го осъзнават това и постоянно опитват да се договарят. Имахме брокери и от ГЕРБ и от ДПС да се разберем. Но да се разберем, означава да сменим главния прокурор, да реформираме КПКОНПИ”, заяви премиерът Кирил Петков в интервю за “Дарик радио”.

Кабинетът можеше да е като камък, ако бяхме дали парите за пътища и Слави Трифонов нямаше да се сеща за Северна Македония, добави министър-председателят. Втори пример как би се стигнало до стабилност, е да се откажем от КПКОНПИ, каза още Петков.

Президентът реагира на грешни информации и не се вглежда в това какво хората искат. На кого му трябва стабилност, ако е на цената на задкулисни сделки.

Това заяви премиерът Кирил Петков по адрес на президента Румен Радев и неговите критики към правителството. Той обаче нямал проблем в комуникацията с държавния глава.

Президентът звучеше объркан, защото според мен някакви хора ходят и му казват грешна информация, добави премиерът.

Президентът да се замисли защо същите хора, които бяха на площада, когато главният прокурор влезе в президентството, сега са на площада да защитават правителството, препоръча Петков. Според него държавният глава е трябвало да подкрепи сваления председател на НС Никола Минчев.

Когато едно предложение в преговори се посрещне на нож и от двете страни, значи е близо до истината. И от двете страни на границата има хора, които не искат Балканите да са част от европейското семейство, коментира Кирил Петков по повод реакциите срещу френското предложение за Северна Македония.

Слави Трифонов хиляда пъти не ме чу, че проблемът ще се реши от Народното събрание. Ако проблемът се разреши ВМРО, ще спре да съществува, “Възраждане” доста ще намали подкрепата си. В Северна Македония също цели групи ще загубят смисъла от съществуването си, добави премиерът.

Тези, които бяха антиваксъри, говореха за норвежките влакове, сега са срещу Северна Македония. Това са популисти, които искат да отвлекат вниманието от милиардите. Фокусът върху Северна Македония няма да промени живота на българите нито от нашата, нито от другата страна на границата, заяви Петков. Той разказа, че дядо му Васил е бил екстремен националист.

Всички европейски лидери разбират позицията на България. Всички разбират две неща – че Европа може да е гарант за важните за нас права на българите в РСМ и да компенсира липсата на доверие в двете държави една към друга, разясни още министър-председателят.

Това, че още един депутат – Кирил Симеонов, взе правилното решение, според мен, че ще гласува в подкрепа на правителството и няма да хвърли това правителство в спирала от политически риск, ни даде надежда, че има още хора, които мислят по тази тема. Ще дадем всичко от себе си, за да ги намерим тези хора. Това каза по- късно Кирил Петков пред журналисти.

“Ако случайно не успеем и падне правителството, в следващия мандат с коалиционните ми партньори ще започнем да говорим с всеки един депутат от всички политически сили, който иска да реши дали да подкрепи това правителство, но трябва да са независими. Това, което искаме, е да прекъснем задкулисието. Всеки, който иска да е с нас, трябва да може да вземе сам решение по темите, по които това правителство ще работи. Това, което искаме вече да го няма, е някой отзад, седейки в тъмна стая, на канапе или в къща в Бояна или Банкя, да може да ръководи какво се случва на политическата сцена. Ако това успеем да откъснем, нямаме проблем да говорим с хора, които взимат решения и да бъдат част от общата ни промяна”, обясни Петков.

Не бих предал държавата, ако зависи от мен, за нищо на света, категоричен бе Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели