Кирил Петков: Няма да се намалява подаването на газ към потребителите

Време за прочитане:1 Минути, 27 Секунди

“Няма да се поддадем на рекет”, заяви премиерът

„От „Газпром” са заявили своето намерение за спиране на доставките на газ. Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин”.

 Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на Министерския съвет 

„Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително и готов план за доставки от алтернативни източници”, каза още той.

По думите му спирането на газ от страна на „Газпром” е „грубо нарушение на договорите и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. „Ние няма да се подадем на подобен рекет”, категоричен беше премиерът.

„България също преглежда всички договори с „Газпром”, включително и договор за транзит през България, защото едностранно действие на изнудване е недопустимо”, посочи той.

„След милиардите похарчени за „Турски поток”, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Да, нямаме три милиарда в хазната и нямаме диверсификация, но имаме джип на „Аркад” в гаража на г-жа Арнаудова”, коментира Кирил Петков.

Той съобщи, че тази сутрин е разговарял с гръцкия си колега Мицотакис, който е потвърдил, че всичко по газовата връзка върви по план и през юни месец физическото ѝ изпълнение ще бъде факт. „Едновременно с това той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ”, допълни Петков.

„Говорих и с г-жа Фон дер Лайен, която каза, че едностранно нарушаване на договора между „Газпром” и България, не е проблем само на България. Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи. Планът е на лице, европейският отговор ще бъде на лице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи”, увери премиерът.

Източник :НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
12
Сподели