Кирил Петков и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха допълнителни количества газ за България

Време за прочитане:1 Минути, 35 Секунди

Министър-председателят Кирил Петков обсъди с президента на Азербайджан Илхам Алиев възможността за доставката на допълнителни количества азерски газ в България, извън тези, които вече са определени във връзка с новия интерконектор Гърция-България.

Министрите на енергетиката на двете страни ще обсъдят подробностите по евентуални нови доставки, стана ясно по време на разговорите между българския премиер и президента на Азербайджан.

Петков и Алиев, освен двустранна среща, вчера проведоха и работна вечеря.

В рамките на визитата си в Баку, днес министър-председателят проведе среща с представители на азербайджанския бизнес, които имат търговски отношения с български фирми. По време на разговора премиерът Петков бе запознат с проектите им. Бе отбелязано още, че търговският оборот между двете страни може да бъде увеличен, като нови възможности има в износа на химически торове от региона на Каспийско море и във вноса на храни и козметика от етерични масла от България. Той допълни, че това е дългосрочно сътрудничество. Очаква се такова да бъде договорено в областта на инвестициите, туризмът и работата по съвместни предприятия.

Представителите на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата благодариха на премиера Кирил Петков за подкрепата за назначаване на почетен консул на България, който да подпомогне връзките между фирмите в двете страни.

Междувременно премиерът в оставка използва и профила си във Фейсбук, за да обяви, че в най-скоро време България ще открие почетно консулство в Азербайджан.

“По време на приятелската ни вечеря с президент Алиев обсъдихме възможността за допълнителни доставки на азерски газ за България и политическата готовност на Азербайджан да подкрепи България. Радвам се, че открихме и много общи икономически възможности в областта на земеделието, химическите торове, строителството, отбранителната индустрия и IT. В най-скоро време България ще открие и почетно консулство в Азербайджан. Дългогодишното приятелство между двете ни страни е време да стане реален мост за стратегически икономически проекти и по-значима енергийна диверсификация”, написа премиерът Петков в социалната мрежа.

Кирил Петков и президентът на Азербайджан Илхам Алиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели