Катар и Германия подписаха 15-годишен договор за доставки на втечнен газ

Време за прочитане:1 Минути, 46 Секунди

Катар ще доставя втечнен природен газ на Германия от 2026 година, съгласно 15-годишно споразумение, подписано във вторник, съобщават Ройтерс и ДПА, докато европейската икономическа сила се бори да замени доставките на руски газ, които бяха прекъснати заради продължаващата война в Украйна.

Местната компания “Катар енерджи” (Qatar Energy) ще продава газа на американската “Коноко Филипс” (Conoco Phillips), която ще го доставя до терминала в пристанище Брунсбютел в Северна Германия, съобщил катарският министър на енергетиката Саад Шарида ал Кааби на съвместна пресконференция с главния изпълнителен директор на “Коноко Филипс” Райън Ланс. Кааби допълни, че преговорите с други компании за доставки в Германия продължават.

Доставките ще започнат през 2026 г., като годишно се предвижда транспортирането на 2 милиона тона газ.

Германия се опитва да замести доставяния от Русия газ с втечнен природен газ. За целта се изграждат няколко терминала в Северно и Балтийско море. Очаква се първите терминали скоро да започнат работа. 

Стремежът на Германия да предотврати краткосрочна енергийна криза също включва временно реактивиране на стари електроцентрали, работещи с петрол и въглища, и удължаване на живота на последните три атомни електроцентрали в страната , които трябваше да бъдат изключени в края на тази година, до средата на април.

Германските газохранилища са пълни, но федералният министър на икономиката Роберт Хабек подчерта, че втечненият газ е “централен елемент за осигуряване на енергийните ни нужди през предстоящата зима”. Досега Германия и други европейски страни получават втечнения природен газ, доставян през Холандия, Белгия или Франция, предимно от САЩ.

Катар има един от най-богатите запаси на газ в света и е един от най-големите износители на втечнен природен газ в света. Богатото емирство е на трето място по запаси на газ в света след Русия и Иран. Катар споделя с Иран най-голямото газово находище в света, което се намира край бреговете на страната. По-голямата част от износа на емирството е насочена към Азия, основно към Япония, Южна Корея и Индия.

Това е първата сделка за доставки на втечнен природен газ от катарското Северно поле към Европа и идва броени дни, след като “Катар енерджи” подписа 27-годишно споразумение с китайската “Синопек” (Sinopec) за доставки на газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
16
Сподели