Кандидатът за премиер на Великобритания Елизабет Тръс с атрактивно обещание към британците

Време за прочитане:1 Минути, 43 Секунди

Фаворитката в надпреварата за лидерския пост в британската Консервативна партия Елизабет Тръс заяви, че рецесията не е неизбежна и ще намали данъците, за да спре необузданото разрастване на бедността, пише в днешния си брой британският вестник “Сън”.

Външната министърка в оставка и съперникът ѝ за председателското място на торите – бившия финансов министър Риши Сунак отговаряха на въпроси на съпартийци в телевизионното предаване “Скай нюз тунайт“. “Можем да променим резултатите на “Банк ъв Ингланд” (Банката на Англия) и това да създаде по-голяма възможност за развитие на икономиката”, каза Тръс.

“Най-важно е обаче, на първо място да помогнем на хората, които се борят с нарастващите разходи за живот и аз незабавно ще отменя повишаването на осигурителните вноски”, заяви още тя.

Сунак отхвърли икономическия ѝ план, като посочи, че тази мярка ще доведе милиони хора до бедност. Семействата, които са подложени на силния икономически натиск, бяха засегнати от рекордно увеличение на лихвения процент до 1,75, след като “Банк ъв Ингланд” предупреди, че в края на годината може да настъпи едногодишна рецесия, отбелязва в. “Сън”.

Освен това британският държавен регулатор на пазара на газ и електроенергия “Офджем” (Ofgem) съобщи, че предстои повишаване на битовите сметки за енергия на всеки три месеца, допълва вестникът.

Съперниците за лидерския пост в Консервативната партия си размениха обвинения за даването на икономически обещания, които само ще влошат тежката ситуация около инфлацията в страната.

Сунак нарече идеята на Тръс за намаляване на данъците “прибързана“ и каза, че това ще увеличи инфлацията и ще повиши вноските по ипотеките. Той настоя да се изчака седем години, преди да се намали основната ставка на данъка върху доходите от 20 на 16 процента.

Тръс отвърна, че подобно седемгодишно отлагане на стимулирането на икономиката чрез намаляване на данъците е по-лошият подход. Тя определи плановете си като “необходими и достъпни“ и посочи, че изпълнението им няма да доведе до инфлация.

Според социологическо проучване на агенция “Ю Гав“ засега Елизабет Тръс получава подкрепата на 69 процента от консерваторите, докато само 31 на сто от тях искат Риши Сунак да стане председател на партията, отбелязва “Сън”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
8
Сподели