Канада и Германия подписаха ключово енергийно споразумение

Време за прочитане:1 Минути, 6 Секунди

Ключово енергийно споразумение сключиха Германия и Канада. Канцлерът Олаф Шолц и премиерът Джъстин Трюдо са се разбрали да създадат съюз за износ на водородно гориво в Германия до 2025 г.

По време на церемонията по подписването Трюдо напомни, че западните страни трябва да се откажат от изкопаемите енергийни източници, включително Русия, в полза на алтернативните горива. “Ние, Канада, можем да се превърнем в надежден доставчик на чиста енергия, от която светът се нуждае”, заяви канадският министър-председател.

От своя страна Шолц заяви, че водородното гориво ще играе водеща роля в бъдещите енергийни доставки, особено в сектори като товарния транспорт, авиацията и транспорта.

Според Associated Press канадската страна планира да изгради завод с нулеви емисии, който ще използва вятърна енергия за производство на водород и амоняк за износ.

Шолц пристигна на тридневно посещение в Канада на фона на усилията на Берлин да намери алтернативи на руските газови доставки. “Канада е също толкова богата на природни ресурси, колкото и Русия, с единствената разлика, че е надеждна демокрация”, заяви канцлерът при пристигането си в Монреал.

Според ДПА страните са планирали да подпишат споразумение за сътрудничество в областта на водородната енергия, както и да обсъдят с Трюдо доставките на втечнен природен газ (LNG) и добива на минерали като никел, кобалт, литий и графит, които са от съществено значение за производството на батерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели