Канада възнамерява да върне на Германия останалите пет турбини от “Северен поток”

Време за прочитане:51 Секунди

Канада възнамерява да върне на Германия останалите пет турбини от “Северен поток”, които се ремонтират в Монреал, заяви министърът на външните работи Мелани Жоли.

“Ние взехме това решение. Германия ни помоли”, каза Жоли пред канадската телевизия CBC.

Тя отбеляза, че според Отава, Русия “трябва да преразгледа възможно най-скоро отказа си” да вземе обратно турбината на “Сименс”, която вече е предадена на Германия за инсталиране на газопровода “Северен поток”.

От своя страна германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Берлин ще продължи да работи с Канада, за да осигури връщането на останалите пет турбини.

През юли канадското правителство е дало разрешение да изпрати шест турбини, които са в ремонт в Монреал, в Германия, за да бъдат прехвърлени на “Газпром”, но в крайна сметка само една от турбините на “Сименс” е била изпратена в Германия.

В началото на август “Газпром” заяви, че настоящите антируски санкции пречат на успешното разрешаване на проблема с транспортирането и ремонта на газотурбините за компресорната станция “Портовая”, която доставя газ на европейските потребители по “Северен поток”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели