Камбоджа отчете инвестиционни проекти на стойност 4,6 милиарда долара

Време за прочитане:1 Минути, 20 Секунди

Миналата година Камбоджа е привлякла инвестиции в дълготрайни активи в размер на 4,685 милиарда щатски долара, което е със 7,5% повече от предходната, предаде АКП, позовавайки се на доклад на Съвета за развитие на Камбоджа. 

Основните чуждестранни инвеститори през миналата година са били от Китай, Япония, Каймановите острови, Тайланд и Сингапур, се казва в доклада, добавяйки, че инвестиционните проекти са били фокусирани върху секторите на селското стопанство и агропромишлеността, производството, туризма и инфраструктурата, наред с други.

Съветът за развитие на Камбоджа издаде сертификати за регистрация на нови инвестиционни проекти на обща стойност 3,449 милиарда щатски долара в зони, в които не действат по-свободни икономически регулации. Това бележи увеличение от 49 процента на годишна база. Инвестиционните проекти, регистрирани в свободните икономически зони, са намалели с 39 процента до 1,235 милиарда щатски долара, се посочва в доклада.

Местните инвестиционни проекти с общ капитал от 2,707 млрд. долара представляват 57 процента от общите инвестиции, докато инвестициите от Китай възлизат на 1,408 млрд. долара (30 процента). Други страни, които инвестират в Камбоджа, са Корея, Британските Вирджински острови, Малайзия и Австралия.

Ефективният контрол върху ковид пандемията, новият закон за инвестициите и търговските преференции по споразуменията за свободна търговия с други страни, както и Регионалното всестранно икономическо партньорство, дадоха тласък на Камбоджа да привлича нови инвестиции, каза Лим Хенг, вицепрезидент на Търговската камара на Камбоджа.

“Търговските споразумения с Китай и Регионалното всестранно икономическо партньорство наред с успешното управление на ковид пандемията доведоха до възобновяване на всички социално-икономически дейности. Това са катализатори за привличане на нови инвестиции в Камбоджа”, каза г-н Лим Хенг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
4
Сподели