Какво се случва на границата между Финландия и Русия?

Време за прочитане:1 Минути, 1 Секунди

Финландия внимателно следи ситуацията в Русия, след като руският президент Владимир Путин нареди частична мобилизация, заяви вчера финландският министър на отбраната Анти Кайкунен.

Трафикът по руско-финландската граница продължава да е натоварен, съобщи финландската гранична охрана, цитирана от Ройтерс.

Вчера броят на руските граждани, влизащи в съседната страна, се е удвоил в сравнение с предходната седмица. Хелзинки обмисля да забрани на повечето руснаци да влизат в страната, тъй като потокът на пристигащите от съседната страна стана по-интензивен след заповедта на президента Владимир Путин за частична военна мобилизация.

Служителите на финландската гранична служба работят на девет контролно-пропускателни пункта, каза Питканийти за Ройтерс.

Около 7000 души са влезли от Русия в четвъртък, около 6000 от тях руснаци, което означава 107% увеличение в сравнение със същия ден седмица по-рано, според граничната охрана.

Най-дълга опашка имаше на натоварения пропускателен пункт Валима, редицата от коли достигаше около 500 метра, което е повече от вчера, уточни говорителят. По-дълги са и опашките на втория по големина пропускателен пункт Нуияма.

Финландските сухопътни гранични пунктове остават сред малкото пунктове за влизане в Европа за руснаците, след като редица държави затвориха както физическите граници, така и въздушното си пространство за руски самолети в отговор на руската инвазия в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели