Йенс Столтенберг предупреждава: Войната в Украйна може да излезе от контрол и да се разрасне

Време за прочитане:1 Минути, 12 Секунди

Войната в Украйна може да се излезе от контрол и да се превърне във война между Русия и НАТО, заявява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю, разпространено вчера и цитирано от АП.

“Ако нещата тръгнат зле, може да станат страшно зле. Това е ужасна война в Украйна. Това е също война, която може да стане цялостна война, която да премине в голяма война между НАТО и Русия. Алиансът работи всекидневно, за да избегне това”, отбеляза Столтенберг в коментар пред норвежката телевизия NRK. 

В интервюто Столтенберг, който е бивш премиер на Норвегия, допуска възможността от разрастване на войната в Украйна и подчертава, че е важно да не се стига до конфликт, който включва “още страни в Европа и който да стане пълномащабна война в Европа”.

Кремъл нееднократно е обвинявал съюзниците от НАТО, че на практика участват във войната, тъй като доставят на Украйна оръжия, обучават нейни войници и ѝ осигуряват военна разузнавателна информация, за да атакуват руските сили.

Вчера руският президент Владимир Путин намекна, че Москва може да възприеме, по думите му, доктрината на САЩ за изпреварващ удар.

Путин също каза, че е разочарован от неотдавнашните коментари на бившия германски канцлер Ангела Меркел, че мирното споразумение за Източна Украйна от 2015 г., договорено от Франция и Германия, е спечелило време на Украйна да се подготви за войната през 2022 г.

Той също така каза, че нейните коментари допълнително подкопават доверието на Русия в Запада, усложнявайки всякакви възможни мирни преговори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели