Йелън: Няма причина да се смята, че Русия е замесена в решението за блокиране на кораби от Средиземно море

Време за прочитане:1 Минути, 3 Секунди

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви вчера пред медиите, че администрацията на президента Джо Байдън няма причина да смята, че руското правителство е замесено в решението на Турция да блокира кораби, минаващи транзитно през територията ѝ на път за Средиземно море, предаде Ройтерс.

Йелън каза също, че няма причина петролните доставки от Казахстан да са предмет на нови процедури.

Американската финансова министърка засегна и темата за опасенията на съюзниците от ЕС относно Закона за намаляване на инфлацията на САЩ предвиждащ пакет от субсидии за зелена енергия на стойност 430 милиарда долара. Тя подчерта, че администрацията на Байдън взема под внимание позицията на европейските партньори.

Много страни от ЕС се опасяват, че компаниите им ще бъдат несправедливо ощетени от субсидиите в новия закон.

“Ще разгледаме какво е законно и какво е осъществимо”, каза Йелън пред медиите.

Финансовата министърка на САЩ каза също, че е “отворена” за посещение в Китай, стремейки се да задълбочи икономическото взаимодействие с Пекин, след като лидерите на двете най-големи световни икономики се срещнаха миналия месец, давайки сигнал за възможно смекчаване на напрежението помежду им.

“Нямам конкретен план за посещение в Китай, но разбира се, съм отворена за такова и очаквам по-интензивно взаимодействие от това, което имахме през последните година -две”, отбеляза тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели