И Гърция започна разследване срещу Ева Кайли, а Кьовеши иска имунитета й

Време за прочитане:1 Минути, 42 Секунди

Гърция започна свое разследване срещу гръцкия евродепутат Ева Кайли, съобщи Скай. Разследването е било разпоредено от апелативния прокурор на финансовата прокуратура Христос Бардакис, като Кайли ще бъде проверявана дали е замесена в пране на пари и в приемане на подкуп.

Твърди се, че Кайли е приемала плащания, за да прокарва интереси на Катар в групата. Тя беше задържана от белгийските властите и освободена от поста й на заместник – председател на Европейския парламент (ЕП). Бившият зам.-председател Кайли, е обвинена в корупция в Белгия и ще остане в ареста поне до 22 декември, преди съдът да реши каква мярка за неотклонение ще ѝ наложи.

Гръцката прокуратура е поискала съдействие от белгийските власти. Предмет на гръцкото разследване са действия, които все още не са в обхвата на разследването на белгийските прокурори, защото не може срещу едно лице да е в ход повече от едно наказателно преследване за едно и също деяние.

Аферата предизвика шок в Брюксел и Страсбург, което накара председателя на парламента Роберта Мецола да обяви „големи реформи“ за 2023 г.

Европарламентът ще разгледа и план от 10 точки за борба с корупцията. Той ще се фокусира и върху защита на онези, които разкрият корупционни механизми. Ще бъде регламентирано и лобирането за чужди държави.

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши също реагира на скандала, като призова за сваляне на имунитета на Ева Кайли, съобщи „Катимерини“.

Тя настоява, че това трябва да стане с няколко европейски представители от Гърция.

Кайли и нейната колежка консерваторка – Мария Спираки, са заподозрени в отделно дело, свързано с изплащането на възнаграждения на парламентарни сътрудници.

През последната седмица Кайли е основна тема в ЕС. Тя беше свалена от поста на заместник-председател на ЕП. Това стана след разкрития за вземани плащания от Катар за прокарване на интересите на страната в Европа.

Нейна колежка, отново от Гърция, е разследвана за неправомерно изплащане на дивиденти на сътрудници. Представители на Кайли настоява, че тя е невинна.

Гърция започна отделно проучване по темата. Предстои Европейският парламент да разгледа нов план.

Той трябва да гарантира прякото следене на действията на европейските представители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели