ИТН иска две места повече от “Демократична България” в комисии сочи справка на парламента

Време за прочитане:1 Минути, 4 Секунди

От „Има такъв народ“ (ИТН) са внесли два проекта на решение за промени в състава на две парламентарни комисии – по конституционни и правни въпроси и по бюджет и финанси. Това показва справка в сайта на Народното събрание. Предложението е ИТН да имат право на още едно място за сметка на „Демократична България“ (ДБ). Така ИТН ще има в двете комисии по трима членове, а ДБ ще остане само с по един. В момента и двете формации имат по двама представители в съответните комисии.

Водещ мотив за предложената промяна е броят на народните представители във всяка от парламентарните групи, който налага прецизиране точно и на броя на членовете на комисията, посочват в мотивите към проекторешенията от ИТН. Не трябва да се пропуска и фактът, че при конституиране на комисията това трябва да бъде водещ мотив за определяне на размера и числения състав, отбелязват още оттам. В мотивите се отбелязва още, че промяната има за единствена цел да въведе яснота и пропорционалност в представителството в съответната комисия, съобразено с числеността на съответната парламентарна група.

В отговор на журналистически въпрос председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов заяви пред медии в парламента, че  темата ще бъде обсъдена в парламентарната група и ще се види дали има основание за подобно искане от страна на ИТН. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели