Италия става рамкова държава на бойната група на НАТО у нас

Време за прочитане:1 Минути, 6 Секунди

Днес, в района на военния полигон “Ново село”, с официална церемония, ще бъде отбелязана ролята на Италия, като рамкова нация за бойната група на НАТО на територията на България, на фона на засилените мерки на НАТО за бдителност. 

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще посети полигона, където ще участва в официалната церемония, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На събитието на полигона „Ново село“ ще присъстват също служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Каво Драгоне.

В рамките на церемонията ще бъдат наградени военнослужещи от българска и италианска страна с принос към изграждането на бойната група. Ще бъдат представени въоръжение и техника на бойната група.

Бойната група се сформира на територията на България съгласно решения на Министерския съвет от 2 март и от 20 май т. г. за принос в усилването на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните членки.

Бойната група започна сглобяването си през месец март, когато първите присъединили се към българския 42-ри механизиран батальон бяха американски военнослужещи с бойни машини “Страйкър”. Впоследствие заедно с тях на “Ново село” тренираха военнослужещи от Великобритания и Гърция. В състава на групата ще се включат и албански военни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели