Италианският премиер Джорджия Мелони  заяви подкрепа за ЕС

Време за прочитане:2 Минути, 4 Секунди


При първото си посещение в Брюксел новият крайнодесен премиер Джорджа Мелони каза, че ще донесе “силния глас на Италия в Европейския съюз”, но даде подкрепата си за действията на блока във войната в Украйна, енергийната криза и инфлацията, предаде EURACTIV.

Пътуването за среща с лидерите на ЕС беше първото за Мелони извън Италия, откакто стана министър-председател миналата седмица.

“Искам да дам сигнал за нашата воля да си сътрудничим с ЕС и да защитим националния си интерес”, каза Мелони пред журналисти в четвъртък.

Тя приветства стъпките, предприети във връзка с енергийната политика по време на Европейския съвет през октомври, а за миграцията посочи как настоящата позиция на ЕС е в съответствие с дневния ред на нейното правителство, който е “защита на нашите граници”.

След обяд с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони, Мелони се срещна с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

По въпроса за плана за възстановяване на Италия, който Мелони обеща да предоговори по време на предизборната кампания, министър-председателят каза пред журналисти, че обсъжда с ЕС как да го приложи в светлината на нарастващата инфлация.

Не се споменава за евентуално предоговаряне на плана.

Но макар да увери лидерите на ЕС в подкрепата на Италия по основните въпроси, пред които е изправен блокът, дискусиите, изглежда, са били много общи, извън осъждането на руската инвазия в Украйна и необходимостта от по-единен ЕС. Говорителят на председателя на европарламента Роберта Мецола каза, че двамата лидери са обсъдили ситуацията в Украйна, високите цени на енергията и инфлацията.

“Ние сме напълно съгласни за Украйна. Ще продължим да стоим твърдо, що се отнася до санкциите. И ние сме обединени в препотвърждаването на нашата подкрепа за Украйна”, подчерта Мецола в изявление.

“В обобщение, срещата потвърди, че Италия ще продължи централната си роля при вземането на решения в ЕС”, допълни нейният говорител.

“Ройтерс” отбелязва, че известната със страстния си национализъм Мелони е смекчила антиевропейската си реторика през последните седмици, спечелвайки сърдечно посрещане от висшите служители на ЕС в Брюксел.

Мелони каза, че желае “да даде сигнал за Италия, която очевидно иска да участва, да си сътрудничи и да защитава националния си интерес, като прави това в рамките на европейското измерение, търсейки най-добрите решения заедно с други страни”.

“Вероятно това да се видя и да говоря директно с хората помага да се разруши наративът, изграден около мен и често (около) италианското правителство. Ние не сме марсианци. Ние сме истински хора”, каза тя пред репортери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
3
Сподели