Испания намалява потреблението на газ: Забрани климатиците да бъдат нагласяни под 27 градуса

Време за прочитане:2 Минути, 2 Секунди

Докато цяла Европа се бори с екстремни горещини и нарастващи разходи за енергия това лято, Испания издаде указ, изискващ климатизацията на обществените места да бъде настроена на или над 27 градуса. Мярката ще важи за офиси, магазини, барове и ресторанти, както и системите на градския транспорт и транспортните центрове.

Испанското правителство издаде указ и за температурите на отопление през зимата. Насоките включват поддържане на отоплението на или под 19 градуса по Целзий през зимата.

Указът е част от законопроект, приет от испанското правителство в опит да се намали потреблението на газ в страната със 7%, в съответствие с енергийните споразумения на Европейския съюз за ограничаване на зависимостта от руски газ.

Магазините също ще бъдат задължени да държат вратите затворени, а отоплителните системи трябва да се проверяват по-често, за да се повиши ефективността според новите мерки, каза испанският министър на екологичния преход Тереза ​​Рибера.

Мерките включват изключване на осветлението на витрините след 22 часа. От мерки за сигурност обаче, уличното осветление няма да бъде засегнато.

Испанският премиер Педро Санчес обяви новия пакет миналата седмица, като каза: „Просто трябва да влезете в търговски център, за да разберете, че може би температурата е твърде ниска.“

Не всички служители са съгласни с промените. Изабел Диас Аюсо, президент на общността на Мадрид, написа в туит: „Това генерира несигурност и плаши туризма и потреблението“.

Испания не е единствената европейска страна, която се опитва да се бори с потреблението на енергия и разходите. Според The ​​Guardian Франция е казала на фирмите, които използват климатици, да държат вратите си затворени или рискуват да бъдат глобени. Германия забрани използването на мобилни климатици и вентилаторни нагреватели.

По време на гореща вълна миналия месец Испания регистрира температури до 43 градуса. Според испанския институт “Карлос III”, който ежедневно регистрира смъртни случаи, свързани с температурата, 360 смъртни случая са приписани на високи температури от 10 до 15 юли. Това се сравнява с 27 смъртни случая, свързани с температурата през предходните шест дни.

Испания е една от най-горещите европейски страни през летните месеци. Страната вече имаше две горещи вълни тази година с температури, които често надвишаваха 40 градуса за няколко дни подред. Очаква се температурите отново да се покачат през първите седмици на август.

Испания е една от няколкото европейски нации, които се бориха с големи горски пожари това лято, включително Франция, Италия, Португалия, Гърция, Германия и Чехия. Пожарите принудиха хиляди хора да се евакуират.

Указът на Испания ще остане в сила поне до ноември 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели