Искат да опаковат паметника на Съветската армия в София

Време за прочитане:1 Минути, 7 Секунди

Поредната изява на “солидарност” с Украйна идва в деня на гласуването за военна помощ от България за Украйна.

Паметникът на съветската армия в столицата ще бъде опакован със знамената на България и Украйна днес, предаде БГНЕС. Акцията е организирана от гражданската инициатива, която се бори за демонтирането на монумента, като го наричат “МОЧА” – Монумент на окупационната червена армия – алтернативното име на Паметника на съветската армия.

„Докато в Киев преди броени дни беше демонтиран паметника на руско-украинската дружба, а Русия не спира да погазва всякакви международни граници, договори и културно-исторически връзки, у нас институциите продължават да се ослушват дали премахването на паметника на българо-съветската дружба (защото МОЧА е точно това) няма случайно да наруши някоя запетайка от нещо, което дори не може да бъде открито като документ. Затова и в знак на подкрепа към Украйна в този критичен миг заедно ще опитаме да измием срама от това безкрайно крещящо бездействие и ще започнем опаковане на паметника на съветската армия със знамената на България и Украйна”, казват организаторите.

Опаковани със знамената на България и Украйна първо ще бъдат скулптурните композиции в североизточния край на монументалната площадка.

Фигурите ще останат покрити със знамена в продължение на следващите няколко денонощия.

Призивът на организаторите е хората да носят собствени знамена, за да се покрие колкото се може по-голяма площ от монумента. 

Източник :НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели