Иран се зарече да отмъсти

Време за прочитане:1 Минути, 30 Секунди

Иран обвини Израел за атаката с дрон срещу военен завод близо до град Исфахан и се зарече да отмъсти, което изглежда е последният епизод от дълго провеждана тайна война, съобщи днес полуофициалната новинарска агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс.

Атаката бе извършена на фона на напрежението между Иран и Запада заради ядрената програма на Техеран и доставките на ирански оръжия, включително дронове камикадзе с голям обсег, на Русия, които тя използва в Украйна, както и на продължаващите с месеци антиправителствени протести в Ислямската република, отбелязва Ройтерс.

Израел нито потвърди, нито отрече, че стои зад атаката, която според Иран е причинила незначителни щети. Двете страни са заклети врагове и през последните години са въвлечени в това, което е описано като „война в сянка“ на непотърсени атаки срещу активи, инфраструктура и граждани на другата.

В писмо до генералния секретар на ООН, иранският постоянен представител в световната организация Амир Сайед Иравани каза, че “първоначалното разследване показва, че Израел е отговорен” за атаката, която според Техеран не е взела жертви и не е причинила значителни щети.

“Иран си запазва законното и неотменимо право да защитава националната си сигурност и да отговори твърдо на всяка заплаха или престъпление на ционисткия режим (Израел), където и когато се окаже необходимо”, изтъква в писмото Иравани.

“Тези действия, предприети от ционисткия режим (Израел), нарушават международното право”, се казва още в него.

Израел отдавна заяви, че е готов да нанесе удари срещу ирански цели, ако дипломацията не успее да ограничи ядрената и ракетна програма на Иран, но не коментира конкретни инциденти. Иран в миналото е обвинявал Израел за планиране на атаки с използването на агенти в Ислямската република, посочва Ройтерс.

През юли Техеран съобщи, че е задържал група за саботажи, състояща се от кюрдски екстремисти, работещи за Израел, които са планирали да взривят “чувствителен” обект на отбранителната индустрия в Исфахан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели