Иран прави крачка назад, за да възстанови споразумението за ядрената си програма

Време за прочитане:1 Минути, 4 Секунди

Иран се отказа от искането си да бъде премахнат Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) от американския списък терористичните организации и да паднат санкциите срещу корпуса, за да възстанови споразумението за ядрената си програма. Това съобщи в петък CNN, позовавайки се на високопоставен представител на американската администрация.

„Последната версия на споразумението не съдържа това изискване“, каза източникът на CNN, цитиран от медиите. По-рано служители на американската администрация определиха искането на Иран за КСИР като един от основните спорни моменти в преговорите.

Събеседникът на CNN обаче не е категоричен, че сега ще бъде постигнато споразумение. Страните може да вземат окончателно решение за възстановяване на споразуменията през следващите дни на преговорите във Виена.

Споразумението с Иран бе подписано през 2015 г. с постоянната петорка на Съвета за сигурност на ООН и Германия, за да се преодолее кризата около ядреното му програма и да не му се позволи създаването на ядрено оръжие. През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да се оттегли от това споразумение.

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън многократно е сигнализирал, че е готов да върне Вашингтон в ядреното споразумение с Техеран. Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена от април миналата година за възстановяване на договореността в първоначалния й вид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели