Иран обяви, че може да създаде атомна бомба

Време за прочитане:1 Минути, 51 Секунди

Техеран е технически способен да създаде атомна бомба, но все още не е взето решение по въпроса от ръководството на страната. Това обяви председателят на Стратегическия съвет за международни отношения на Иран Камал Харази, цитиран от ТАСС и телевизия “Ал Джазира”.

“Не е тайна, че ние (Иран – б.р.) имаме техническите възможности да направим атомна бомба, но няма решение по въпроса от лидерите на страната”, поясни той.

Харази обясни, че ислямската република е успяла да повиши нивото на обогатяване на уран от 20% на 60%, като “лесно може да повиши това ниво до 90%”.

Съгласно ядрения пакт от 2015 г. Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, потенциален път към ядрени оръжия, въпреки че Техеран твърди, че търси само гражданска атомна енергия в замяна на премахване на международните санкции.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от сделката, като я нарече твърде мека по отношение на Иран, и наложи отново суровите санкции на САЩ, което накара Техеран да наруши ядрените ограничения в пакта около година по-късно.

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации.

Техеран отказва да води преки преговори със своя най-върл противник – Съединените щати, а последната непряка среща между тях в Катар миналия месец не успя да доведе до никакъв пробив.

Миналата седмица пратеникът на САЩ за преговорите каза, че Иран е добавил несвързани искания по време на последните непреки дискусии и е постигнал тревожен напредък в обогатяването на уран.

Байдън вече подчерта, че Вашингтон няма да чака вечно отговора на Техеран за връщането към ядрената сделка от 2015 г. Той предупреди, че Съединените щати са готови да използват сила, за да попречат на Иран да придобие или разработи ядрени оръжия, ако всички други варианти се провалят.

Преди това иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Иран няма да отстъпи от своята “правилна и логична” позиция в преговорите за съживяване на ядрената сделка от 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
12
Сподели