Иран и Русия свързват банкови системи на фона на санкцията на Запада

Време за прочитане:2 Минути, 15 Секунди

Иран и Русия са свързали системите си за междубанкови комуникации и трансфер за подобряване на финансовото и търговското взаимодействие. Това съобщи заместник-управителят на централната банка Мохсен Карими, цитиран от “Ройтерс”.

След повторното налагане на санкциите на САЩ срещу Иран през 2018 г., след като Вашингтон се отказа от ядрената сделка на Техеран от 2015 г. със световните сили,
Ислямската република беше прекъсната връзката с базираната в Белгия услуга за финансови съобщения SWIFT, която е ключова
международна точка за банков достъп.

Иран вече почти пет години е изключен от базираната в Белгия система SWIFT, ключова за достъпа до международно банкиране. От същата мярка бяха засегнати редица руски банки, след като Русия нахлу в Украйна миналата година.

Руската централна банка не е коментирала, потърсена от “Ройтерс”, но според Карими вече е подписана сделка в неделя, съгласно която “около 700 руски банки и 106 неруски от 13 държави ще бъдат свързани с тази система”.

Същевременно ТАСС цитира иранските институции и агенция ISNA, според която от руска страна на церемонията по подписването е присъствал заместник-началникът на главното управление на Банк России (централната банка) за Централния федерален окръг Владислав Гридчин.

“Най-голямото преимущество на това споразумение се заключава в това, че на него (споразумението) не могат да повлияят западните санкции”, цитира ISNA Гридчин. Той изразява и надежда, че споразумението, което предвижда облекчение на паричните преводи между двете страни, ще помогне за развитието на бизнеса в Русия и Иран. ТАСС споменава и думите на председателя на Думата Вячеслав Володин, според когото е нужно Русия и Иран да взаимодействат по-активно в националните си валути, за да “повишат ефективността на сътрудничеството” си.
Освен това според коментари на ръководителя на руската асоциация на криптоиндустрията за “Ведомости” Иран и Русия обсъждат създаване на токени, които да позволяват алтернативно разплащане във външната търговия, а Техеран работи над пускане на карти, които да работят с руската платежна система “Мир”.

Иран и Русия все повече се сближават

Управителят на централната банка на Иран написа по този повод в “Туитър”: “Финансовият канал между Иран и света се възстановява.”

Ислямската република е тежко засегната от връщането на санкциите, свалени след договарянето на международното споразумение за иранската ядрена програма, от което обаче Вашингтон се изтегли преди пет години. Сближаването с Русия покрай икономическата изолация на Иран се задълбочи с началото на руската война в Украйна на 24 февруари миналата година; партньорството в продажбата на дроновете убийци за войната е само част от него.

За разлика от Русия обаче Иран се бори с много висока инфлация (над 50% – рекорд от десетилетия) и опасни равнища на младежка безработица. Над 50% от иранците са под линията на бедност според иранската статистика. Междувременно продължават протестите, започнали след смъртта на задържаната от полицията 22-годишна Махса Амини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели