Иран и Русия заедно срещу Запада

Време за прочитане:1 Минути, 26 Секунди

Най-високопоставеният представител на Иран по въпросите на сигурността Али Шамхани призова за задълбочаване на отношенията в енергетиката, транспорта, селското стопанство, търговията и банкирането с Русия, съобщава “Ройтерс”.

Изявлението му дойде след среща със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев в Техеран.

Ръководителят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев днес е пристигнал в Техеран за консултации с ирански официални лица, предаде Ройтерс, като се позова на пресцентъра на институцията.

“В Техеран Патрушев ще проведе планирани руско-ирански консултации в сферата на сигурността с участието на специалисти от Съвета за сигурност и представители на редица министерства и ведомства от двете страни”, се казва в прессъобщението.

Двамата обсъдили и ситуацията в Украйна, и мерките за борба със “западната намеса” във вътрешните работи на двете страни, информират руски държавни медии.

Иран приветства и подкрепя всяка инициатива, която води до прекратяване на огъня и до постигането на мир между Русия и Украйна въз основа на диалог и е готов да играе роля в прекратяването на войната, изтъкна Шамхани.

Киев и Западът твърдят, че Русия е използвала ирански дронове “Шахид-136” при ударите си срещу енергийната инфраструктура на Украйна, които принудиха страната да въведе режим на тока в големите градове, включително в столицата, за да стабилизира електрозахранването. През уикенда Техеран призна за първи път, че е предоставил “малък брой” дронове на Москва, но посочи, че те са били изпратени преди началото на войната.

Патрушев, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, се срещна и с иранския президент Ебрахим Раиси.

Русия увеличи усилията си за изграждане на икономически, търговски и политически отношения с Иран и други незападни страни след инвазията си в Украйна, като част от стремежа си да унищожи “хегемонията” на САЩ и да изгради нов международен ред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели