Иран е готов да разговаря с Украйна, заради руските атаки с дронове

Време за прочитане:1 Минути, 39 Секунди

Иран е готов на преки разговори с Украйна, за да обсъдят евентуалната употреба на ирански дронове от Русия в конфликта, заявява иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от ДПА.

Според съобщение на сайта на иранското ведомство в телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба той е изразил готовност въпросът да бъде обсъден и уточнен на двустранни технически срещи с Киев.

По думите на Амир Абдолахиан Иран има добри отношения и дългогодишно военно сътрудничество с Русия, но в същото време Техеран е против войната в Украйна и отрече директно участие в конфликта.

Украинското военно министерство обяви вчера, че Киев е свалил повече от 300 руски дрона “камикадзе” от типа “Шахед-136”, произведени в Иран.

Говорител на украинските военновъздушни сили изрази подозрение, че Русия е поръчвала 2400 дрона от Иран. Иранските власти до момента отричат да са снабдявали Русия с апаратите. Техеран досега не е осъдил руската инвазия в Украйна и дори я смята за справедлива контрамярка срещу експанзията на НАТО на изток.

Вчера Дмитро Кулеба съобщи, че в телефонен разговор с иранския си колега е призовал Техеран да престане да изпраща оръжия на Русия, информира Ройтерс. Разговорът се е състоял по инициатива на иранската страна. “Настоях Иран незабавно да прекрати потока от оръжия за Русия, използвани да убиват цивилни и да унищожават критична инфраструктура в Украйна”, съобщи Кулеба в “Туитър”.

Военната подкрепа на Техеран вече оставя своя отпечатък върху войната, но геополитическите последици вече се простират много по-далеч. Като ескалира подкрепата си на имперският опит на Русия да подчини Украйна, Иран се надява да прокара собствения си имперски проект в Близкия Изток. Най-вероятно Техеран ще се стреми да използва задълбочаващото се руско-иранско партньорство в оръжейни сделки с Москва, като същевременно използва уроците научени на украинското бойно поле, за да усъвършенства иранските дронове и ракетни способности. В същото време режимът в Иран вероятно се надява, че подхранването на войната в Украйна допълнително ще отвлече вниманието на Запада от противопоставянето на стремежа на Иран към хегемония в Близкия изток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели