Иранските протести продължават, въпреки репресиите

Време за прочитане:49 Секунди

Ирански студенти протестираха вчера в подкрепа на най-големите демонстрации в страната от революцията през 1979 г., предаде Ройтерс.

Според активистката осведомителна агенция ХРАНА студентски протести е имало на няколко места в Иран, включително в столицата Техеран и в град Исфахан. Акциите са били част от народен бунт, призоваващ за смъртта на иранския върховен водач аятолах Али Хаменей.

Видеоклипове в социалните медии показват, че демонстрациите в Иран навлизат в по-насилствена фаза, като протестиращите студенти са били посрещнати със сълзотворен газ и стрелба, докато се противопоставят на ултиматум на Революционната гвардия и предупреждение от президента.

Страната беше обхваната от антиправителствени демонстрации след смъртта на Махса Амини в средата на септември, арестувана от нравствената полиция заради „неподходящо“ облекло.

Студентските протести се проведоха въпреки предупрежденията на силите за сигурност и суровите действия на властите за потушаване на демонстрациите.

Анализатори се съмняват, че протестите в Иран могат да доведат до сваляне на управляващия режим, но смятат, че размириците са крачка, която може да предизвика значителна политическа промяна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
17
Сподели