Инфлацията в Германия достигна критични стойности

Време за прочитане:1 Минути, 56 Секунди

Според Федералната статистическа служба на Германия, цените на производител на търговски продукти през април са регистрирали най-високото увеличение от началото на проучването през 1949 г. Икономистите все още не виждат край на покачващите се цени – включително за потребителите.

Електричество, телешко, кафе: Германските производители вдигнаха цените с рекордни скорости. Цените на производител на търговските продукти нараснаха средно с 33,5% на годишна база през април.

,,Това е най-високото увеличение спрямо същия месец на миналата година от началото на проучването през 1949 г.“, съобщава Федералната статистическа служба. „Настоящите данни отразяват и последствията от конфликта в Украйна“.

Защото след 24 февруари енергийните продукти, в частност природният газ, поскъпнаха значително, както и много други стоки, като храните. Експертите все още не очакват растежът да приключи. Икономистът на “Комерцбанк” Ралф Солвен вижда данните като ясен сигнал: “Скокът на цените далеч не е приключил.”

Това е лоша новина за потребителите, тъй като те трябва да бъдат подготвени за устойчиви високи увеличения на цените.
Цените на производителя се считат за предвестник на общата инфлация. В статистиката цените се цитират от портата на фабриката, преди продуктите да бъдат допълнително обработени или продадени. Текущият процент на инфлация е 7,4 процента, по-висок от 1981 г.

Инфлационният натиск върху крайните потребители остава „много висок“

Според статистиците основната причина за увеличението на цените на производител отново стана енергийните източници. През април те нараснаха средно с 87,3 процента.

Природният газ струва 154,8% повече в сравнение с април 2021 г., а за промишлените потребители е дори с 260% по-скъп. Токът поскъпна с 87,7%, лекият мазут – със 102%, а горивата поскъпнаха с почти 47%. Като изключим енергията, цените на производител са нараснали само с 16,3% спрямо предходната година.

За храната надбавката е средно 17,3 процента. Цените на олиото нараснаха особено рязко (+70,9% спрямо април 2021 г., +11,4% спрямо март 2022 г.). Суровите растителни масла са със 70,0% по-скъпи от миналата година, телешкото с 41,6% и кафето с 30,8%. Междинните стоки, важни за индустрията, също поскъпнаха с 26 процента.

Цените на металите се повишиха средно с 43 процента, като само чугунът, стоманата и железните сплави се повишиха с почти 60 процента. Това засяга ключови индустрии като автомобилната и забавя много строителната индустрия. Рязко се повишиха и цените на торовете, дървените трупи, фуражите, хартията и зърното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели