Има напредък между Турция, Швеция и Финландия, по въпроса за присъединяването им към НАТО

Време за прочитане:1 Минути, 53 Секунди

Руската инвазия в Украйна през февруари тази година, накара Швеция и Финландия – две държави, които исторически са били необвързани във военно отношение – да поискат членство в НАТО през май. Членът на НАТО с най-много притеснения относно присъединяването им е Турция. Анкара цитира това, което смята за небрежното си отношение към три образувания: Кюрдската работническа партия (ПКК), определена като терористична организация от членовете на НАТО, включително Съединените щати; Партията на демократичния съюз (PYD), сирийското разклонение на ПКК ; и FETO (името на движението на Фетхуллах Гюлен в Анкара).

В петък, в Стокхолм се състоя второто заседание на Съвместния постоянен механизъм, създаден в рамките на тристранния меморандум, подписан от Турция, Финландия и Швеция на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни тази година, предадоха световните агенции.

В съобщение, публикувано от шведската правителствена служба, се казва, че на срещата е било изтъкнато, че е отбелязан напредък от скандинавските страни в рамките на прилагането на меморандума.

Турската делегация бе оглавена от президентския говорител Ибрахим Калън и заместник-министъра на външните работи Седат Йонал. В делегацията бяха включени представители на министерството на правосъдието, на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, както и на националната разузнавателна служба МИТ.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Присъединяването към алианса изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. Анкара бе заплашила да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят нейните искания.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към НАТО.

В меморандума Швеция и Финландия се ангажираха да не оказват подкрепа на PYD или нейния военен клон, Отрядите за народна защита (YPG) или FETO, и потвърждават, че смятат ПКК за терористична организация. Освен това те потвърдиха, че засилват националните си закони срещу тероризма и публичното подстрекаване и че нямат оръжейно ембарго срещу Турция и ще изнасят свободно оръжия за партньори от НАТО.

Турски официални лица, включително президентът Реджеп Тайип Ердоган, предупредиха, че Турция няма да даде съгласие за членството на Швеция и Финландия, докато меморандумът не бъде изпълнен.

За присъединяването на дадена държава към НАТО е необходимо единодушното съгласие на всички 30 съюзнически държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели