Илон Мъск отлага сделката за придобиване на Twitter заради страх от Трета световна война

Време за прочитане:2 Минути, 11 Секунди

Предприемачът Илон Мъск е отложил окончателното решение за придобиване на Twitter, компанията, която притежава едноименната социална мрежа, заради страх от евентуална световна война на фона на руската инвазия в Украйна. Това съобщи „Бизнес Инсайдер“.

Според изданието по време на предварителното изслушване на отказа на Мъск да купи компанията в съда в Делауеър, представител на Twitter е цитирал кореспонденцията на предприемача със служител на банка Morgan Stanley на 8 май.

“Нека се забавим няколко дни. Речта на руския президент Владимир Путин утре е наистина важна. Няма да има смисъл да купуваме Twitter, ако вървим към Трета световна война”, цитира изданието текстовите съобщения на Мъск от разкритата кореспонденция.

Малко преди това редица публикации твърдяха, че Путин може да обяви мобилизация в страната или дори война срещу Украйна на 9 май. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков тогава нарече съобщенията глупости.

Разкритията идват, когато правната битка между Мъск и Twitter ескалира, като и двете страни поискаха десетки призовки на инвеститори, банкери и други, участващи в сделката и твърдяха, че другата страна не е оказала съдействие в процеса на откриване.

Twitter твърди, че опитът на Мъск да се оттегли от сделката е мотивиран от защитата на финансовите му интереси, докато фондовите пазари се охлаждат, а не от някакви основателни опасения относно ботове.

С разкриването на тези доклади адвокатите на Twitter искат да покажат, че по време на решението за закупуване на компанията, вниманието на Мъск е било насочено към финансовия аспект, а не към данните за броя на фалшивите акаунти в социалната мрежа.

През април ръководството на Twitter заяви, че Мъск е предложил да купи мрежата за микроблогове за 44 млрд. долара. През май предприемачът заяви, че се опитва да получи информация, която да потвърди, че фалшивите акаунти, използвани за изпращане на масови рекламни съобщения, са по-малко от 5% от общия брой в Twitter.

В началото на юли адвокатите на Мъск уведомиха Twitter, че се отказват от покупката. На 12 юли компанията се изправи пред съда, а предприемачът и неговата фирма X Holdings са посочени като ответници по делото.

На 29 юли предприемачът подаде насрещен иск срещу Twitter в щатския съд на Делауеър. Според CNBC Мъск е поискал от съда да запази поверителността на подробностите по делото. Причината за това искане не е уточнена. Съдът в Делауеър насрочи изслушване за октомври относно отказа на предприемача да завърши сделката за закупуване на Twitter. Съдебният процес ще определи дали Мъск е имал право едностранно да обяви споразумението с Twitter за прекратено, тъй като ръководството на социалната мрежа не му е предоставило необходимата информация за дела на фалшивите акаунти и акаунтите, използвани за масови разпращания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
15
Сподели