Илон Мъск възстанови профилите на журналисти в Туитър, които беше блокирал

Време за прочитане:1 Минути, 40 Секунди

Новият собственик на “Twitter” Илон Мъск възстанови акаунтите в социалната мрежа на няколко журналисти, които бе блокирал, след като публикували данни за неговия частен самолет, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Решението на милиардера предизвика вълна от недоволство и той даде на заден ход само ден след като го обяви в четвъртък.

Мъск си навлече гнева и предупрежденията на ЕС и ООН, след като спря акаунтите на повече от половин дузина видни журналисти от New York Times, CNN и Washington Post. Вчера Европейският съюз заплаши “Twitter” със санкции. ООН от своя страна определи блокирането на акаунтите като “опасен прецедент във време, когато журналисти по целия свят са изправени пред цензура, физически заплахи и дори по-лошо”.

Мъск направи това, след като прибегна до любимия си метод: допитване сред потребителите в “Twitter”. Гласуваха общо 3,69 милиона души, близо 59 процента от които се обявиха за възстановяване на блокираните акаунти.

“Хората си казаха думата. Акаунтите, които бяха публикували моето местонахождение, ще бъдат възстановени”, туитна късно снощи Мъск.

Решението засегна десетина американски журналисти, включително от водещи медии като телевизия Си Ен Ен и вестниците “Ню Йорк таймс” и “Вашингтон пост”.

Спорът започна в сряда, когато Илон Мъск обяви, че спира @elonjet, акаунт, който автоматично отчиташе пътуванията му с частен самолет. След това някои акаунти туитнаха за решението.

Илон Мъск оправда спирането на акаунтите с това, че те застрашават неговата безопасност и тази на семейството му.

Той заяви в туит в сряда, че превозно средство с едно от децата му в него е било проследено в Лос Анджелис от „луд преследвач“, което изглежда създава причинно-следствена връзка с позиционирането в реално време на неговия самолет.

„Те публикуваха точното ми местоположение в реално време, което буквално е координатите за убийство, в пряко (и очевидно) нарушение на условията за обслужване на Twitter“, каза още той.

Междувременно Ройтерс съобщи, че екипът на Илон Мъск се е обърнал към инвеститори, за да набере средства за изпитващата затруднения социална мрежа, която милиардерът придоби по-рано тази година след редица перипетии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели