Изчезна светът, в който САЩ осигуряват нашата сигурност, а Китай и Русия – нашия напредък, заяви Жозеп Борел

Време за прочитане:1 Минути, 36 Секунди

Изчезна светът, в който САЩ осигуряват нашата сигурност, а Китай и Русия – нашия напредък. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на среща в Брюксел с ръководителите на представителствата на ЕС по света.

,,Може да греша, но мисля, че европейците са изправени пред последиците от процес, който продължава от години. Напредъкът ни се основаваше на евтина енергия от Русия и достъпа до огромния китайски пазар. Днес трябва да намерим нови пътища за енергията, без да заменяме една зависимост с друга. Необходимо е дълбоко преструктуриране на европейската икономика, това ще създаде политически проблеми”, посочи Борел.

,,В нашите страни има радикална промяна, крайната десница бележи ръст по демократичен път, хората я овластяват. Мащабът на промените, предизвикани от войната, е изключителен и не трябва да се опитваме нито да го отричаме, нито да му противостоим. Трябва да го приемем и да се приспособим. Случиха се събития, които не можехме дори да си представим”, добави върховният представител.

,,Признавам, че не вярвахме във възможността за война в Украйна. Не очаквахме също Украйна да се съпротивлява толкова ефективно, включително с нашата военна помощ. Не предвидихме способностите на Путин да задълбочи войната”, отбеляза Борел.

Той изрази опасение, че продоволствената криза тепърва ще се задълбочава. По неговите думи предстои рецесия с повишаването на лихвите. 

Путин не иска да възстановява комунизма, той води радикален национализъм и империализъм. Не отдаваме достатъчно внимание на това как европейският модел се възприема по света, все по-малко са онези, които искат да го следват. Трябва да слушаме повече другата страна, настоя Борел.

Въпросът с нашата сигурност бе поверен на САЩ и, въпреки че днес отношенията с Вашингтон са отлични, кой знае какво ще стане след няколко години. Ако Тръмп или някой подобен влезе в Белия дом, какъв ще бъде отговорът на войната в Украйна. Трябва да си зададем тези въпроси и отговорът е в поемането на повече отговорност от наша страна, обобщи Жозеп Борел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели