Изтичане на газ в Балтийско море, близо до „Северен поток-2“

Време за прочитане:1 Минути, 12 Секунди

Датските власти, отговарящи за морския трафик, съобщиха за изтичане на газ в Балтийско море, в близост до маршрута на газопровода “Северен поток-2”, предаде Франс прес.

Изтичането на газ, установено югоизточно от датския остров Борнхолм, “е опасно за морския трафик” и “навигацията е забранена в радиус от пет морски мили (около 9 км – бел. р.) около докладваната позиция”, заяви датският орган, отговарящ за корабоплаването.

Ден по-рано, Nord Stream съобщи за спадане на налягането в двете трасета на газопровода „Северен поток”, като причините се изясняват.

“В момента поддържаме контакт със съответните власти, за да изясним ситуацията. Все още нямаме яснота относно причините и точните факти”, пише в изявление на германското икономическо министерство.

Базираният в Швейцария оператор на “Северен поток-2”, който е в процедура по несъстоятелност, обяви, че е информирал всички съответни органи и че изтичането, ако това е причината, не може да е на точката, в която газопроводът достига германска територия – в Лубмин, Северна Германия.

“Ако беше в Лубмин, щяхте да го чуете”, каза говорител на компанията.

Руският газопровод “Северен поток-2” трябваше да удвои обема на газ, изнасян към Германия. Той бе завършен и запълнен с 300 милиона кубични метра газ, когато германският канцлер Олаф Шолц спря проекта малко преди Русия да нахлуе в Украйна.

Изтичането идва ден преди откриването на нов тръбопровод Baltic Pipe, който ще пренася норвежки газ през Дания до Полша. Норвежкият газ трябва да играе важна роля в заместването на руския газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели