Износът на турската отбрана бележи рекорден ръст за 2022 г.

Време за прочитане:1 Минути, 21 Секунди

Турската отбранителна и авиационна индустрия завършва 2022 г. с нови рекорди и възнамерява да продължи тази тенденция и през 2023 г. В разговор с Анадолската агенция председателят на Управителния съвет на SAHA Istanbul Халук Байрактар заяви, че обемът на износа на турския отбранително-промишлен комплекс (ОПК) всяка година чупи рекорди.

“Докато преди турският ОПК е бил до голяма степен зависим от чуждестранни доставки, днес турските продукти се продават успешно в чужбина”, каза Байрактар.

Според него 2022 г. е била още една успешна година за турската отбранителна индустрия.

“Вносът на отбранителната индустрия е спаднал до под 2 млрд. долара. Износът е нараснал с 36,9% до 4 млрд. 395 млн. долара, като по този начин е достигнал нов рекорден размер. Докато през 2021 г. разходите за килограм отбранителни продукти са били 48,4 долара, през 2022 г. те са нараснали до 55,9 долара”, каза Байрактар.

Той отбеляза успехите на турската отбранителна индустрия, свързани с разработването на безпилотни летателни апарати.

Местната компания Baykar, която произвежда дрона TB2 Bayraktar, е продала безпилотния самолет на 27 държави. 

“Обемът на износа на тези продукти на стойност 1 милиард долара, който представлява 24,5% от общия обем на военните продажби, е един от най-важните показатели, които отговарят на нашите очаквания”, заяви Байрактар.

Той подчерта, че много хомогенното разпределение на пазара сред страните, за които се изнасят отбранителни продукти (Близкия изток, Източна и Югоизточна Азия, Африка, Европа и НАТО), също дава увереност по отношение на устойчивостта. Продължаващите продажби на голям брой военни продукти, включително оборудване за поддръжка и ремонт и обучение, отговарят на очакванията, каза Байрактар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели