Изненадващо, премиерът на Нова Зеландия подаде оставка

Време за прочитане:1 Минути, 28 Секунди

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн заяви в изненадващо съобщение в четвъртък, че ще се оттегли следващия месец като лидер на нацията от южния Пасифик и че няма да се кандидатира за преизбиране по-късно тази година, съобщи АП.

“Вярвам, че ръководството на една държава е най-привилегированата работа, но и едно от най-трудните предизвикателства. Не можете и не бива да вършите работата, ако не разполагате с пълен резервоар, както и с резерв за онези непланирани и неочаквани задачи, които неизбежно възникват. След като се замислих това лято, разбрах, че вече не разполагам с допълнителен запас, за да си свърша работата както трябва”, цитират я местните медии.

Ардерн каза, че въпреки че е знаела, че ще има „много дискусии след това решение относно това каква е така наречената истинска причина, мога да ви кажа, че това, което споделям днес, е тя. Единственият интересен ъгъл, който ще откриете, е, че след шест години на големи предизвикателства аз съм човек, политиците са хора. Даваме всичко, което можем, докато можем. И тогава е време. И за мен е време“, каза тя.

Ардерн, която стана министър-председател през 2017 г. на 37-годишна възраст, се радваше на огромна популярност у дома и придоби още по-голяма подкрепа в чужбина, благодарение на умелото си справяне с три неочаквани кризи: стрелбата в джамиите в Крайстчърч през 2019 г., оставила смъртта на 51 души, смъртоносното вулканично изригване през декември 2019 г. и глобалната пандемия Ковид-19.

Според Bloomberg Лейбъристката партия ще гласува за нов лидер на 22 януари. Победителят ще трябва да получи поне две трети от гласовете.

Според Ардерн процесът се очаква да приключи не по-късно от 7 февруари. Тя обяви също, че общите избори в страната ще се проведат на 14 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
28
Сподели