Идва ли краят на света, какъвто го познаваме?

Време за прочитане:3 Минути, 1 Секунди

Ако дори германците се притесняват за опасностите в света днес, това може да е моментът, в който наистина всички трябва да започнем да се тревожим.

Ако преминете през мъглата от банални прокламации, които се чуха от главната сцена на Мюнхенската конференция по сигурността за западната солидарност и общата цел този уикенд, няма как да не забележите тревогата под повърхността.

Дори когато западните лидери се поздравяваха за щедростта си към Украйна, въоръжените сили на страната вече са изчерпани откъм боеприпаси, оборудване и дори хора. Украинският президент Володимир Зеленски, който откри конференцията от Киев в петък, призова свободния свят да изпрати повече помощ – и то бързо. “Имаме нужда от бързина”, каза той.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис нажежи обстановката по отношение на Русия на друг фронт, като обвини страната в “престъпления срещу човечеството”.

“Нека всички се съгласим. От името на всички жертви, както известни, така и неизвестни: трябва да се въздаде справедливост”, каза тя.

С други думи, руските лидери може да се сблъскат с Нюрнберг 2. Това със сигурност ще накара някои хора в Москва да се притеснят, особено онези, които са достатъчно възрастни, за да си спомнят какво се случи с югославския лидер Слободан Милошевич и неговото обкръжение.

Обстановката в Азия е не по-малко напрегната. Тайван остава нащрек, докато страната се опитва да отгатне следващия ход на Китай. И тук новините от Мюнхен не бяха обнадеждаващи.

“Това, което се случва днес в Европа, утре може да се случи в Азия”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Китайският външен министър Ван И не направи нищо, за да опровергае този разказ.

“Позволете ми да уверя аудиторията, че Тайван е част от китайската територия”, заяви той на конференцията, когато беше попитан за проектите на Пекин по отношение на самоуправляващия се остров. Тайван “никога не е бил държава и никога няма да бъде държава в бъдеще”, заяви той.

За някои участници атмосферата в претъпкания хотел „Bayerischer Hof”, където се проведе събирането, носеше ехо от 1938 г. През тази година баварската столица е домакин на конференция, в резултат на която е подписано прословутото Мюнхенско споразумение, в което европейските сили отстъпват Судетската област на Германия, правейки погрешен ход, който според тях може да запази мира.

“Всички знаем, че навън се разразява буря, но тук, в „Bayerischer Hof”, всичко изглежда нормално”, пише Андрю Михта, декан на Колежа за международни изследвания и сигурност към базирания в Германия Център “Маршал”. “Всичко изглежда толкова рутинно и все пак всичко се променя внезапно, след като украински депутат остро заяви пред аудиторията, че не успяваме да действаме достатъчно бързо”.

Единствените, които се усмихваха на тазгодишната конференция по сигурността, са изпълнителите на договори в областта на отбраната. По всичко личи, че продажбите на оръжие са в подем.

Дори Германия, която през последните години усъвършенства изкуството да обяснява неизпълнението на ангажимента си за разходи за отбрана в НАТО, обеща да промени курса си. Всъщност германските официални лица сякаш се опитваха да се надпреварват един друг, за да докажат какви ястреби са станали.

Канцлерът Олаф Шолц обеща “трайно” да изпълни целта на НАТО за разходи за отбрана за отделните членове от два процента от БВП.

Новият германски министър на отбраната Борис Писториус, социалдемократ като Шолц, отиде още по-далеч, като заяви, че “няма да е възможно да изпълним задачите, които ни предстоят, с едва два процента /за военни разходи/”.

Имайте предвид, че в началото на миналата година водещите социалдемократи в Германия все още призоваваха САЩ да премахнат всичките си ядрени бойни глави от германска територия.

С други думи, ако дори германците са се събудили за опасностите на сегашното геополитическо състояние на света, това може да е моментът, в който наистина всички трябва да започнем да се тревожим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели