Иван Демерджиев: МВР-шефове са осигурявали чадър над Семерджиев

Време за прочитане:1 Минути, 53 Секунди

Трима шефове на районни управления и бивш ръководител на сектор “Пътна полиция” са осигурявали “полицейски чадър” над Георги Семерджиев, съобщава БТА.

Това показва вътрешната проверка в МВР, която бе разпоредена след данните за протекцията, с която Георги Семерджиев се е ползвал. Веднага след катастрофата вследствие на висока скорост стана ясно, че полицайка е подпомогнала дрогираният Семерджиев да се укрие в апартамента си, но на него са му били спестени наказания при предишни нарушения, включително и на пътя. Проверката бе направена на база данни десет години назад и стана ясно, че протекцията над Семерджиев е от 2014 г. насам.

Над 40 служители на МВР вече бяха уличени за действие или бездействие в помощ на Георги Семерджиев и започна образуване на дисциплинарни производства. Към момента на съобщаването на тези данни нямаше напуснали системата полицаи. 

Тенчо Тенев е бившият шеф на КАТ, който не е упражнил контрол над подчинените си в случая с шофьора Георги Семерджиев. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и обяви, че на база доклада от проверката по случая в МВР предстоят рокади.

“Ръководството ще бъде сменено там, където не е показало, че може да оказват качествен контрол. Не може 40 служители да са помагали под една или друга форма на определено лице и да няма ръководител, който да е отговорен. Установи се, че не е имало достатъчен контрол”, подчерта Демерджиев, цитиран от “Нова телевизия”.

Тенев бе освободен от системата на МВР, но не заради този случай, а това е станало, след като е навършил пенсионна възраст.

“Цели структури в министерството са създадени, за да служат на други цели, а не за това, за което са назначени. Скоро ще има смяна на ключови позиции на хора, които не могат да овладеят подчинените си”, уточни Демерджиев по-рано днес и добави, че “политическото ръководство е залитало често да сменя хора, защото са неудобни на властите”.

Към септември месец Георги Семерджиев е с повдигнати пет обвинения – държане на наркотици, управление на превозно средство след употреба на наркотици, причиняване на смърт на две лица, докато е управлявал автомобил без книжка, използване на фалшиви номера на автомобила и фалшива швейцарска книжка. Последното е установено със специална експертиза.

Стана ясно и че Семерджиев има 47 акта и 49 наказателни постановления за различни нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
10
Сподели