Зърнената сделка е удължена с четири месеца

Време за прочитане:1 Минути, 45 Секунди

Споразумението за износ на зърно от южните черноморски пристанища на Украйна е удължено. Това стана ясно от думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от “Ройтерс”.

“Приветствам споразумението на всички страни да продължат черноморската зърнена инициатива за улесняване на безопасното корабоплаване при износ на зърно, хранителни продукти и торове от Украйна”, заяви той.

Гутериш увери, че ООН е “напълно ангажирана с премахването на оставащите пречки пред износа на храни и торове от Руската федерация” – част от сделката, която Москва счита за ключова.

Министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков също потвърди удължаването на зърнената сделка със 120 дни, като споразумението ще остане в сила при настоящите условия.

Удължаването идва дни преди изтичането на първоначалната сделка, сключена с посредничеството на Турция и ООН през юли, за да позволи възобновяването на доставките на зърно, които бяха прекъснати от руската инвазия в Украйна.

“Официално се обърнахме към партньорите с предложение за удължаване на инициативата с една година и за включване на пристанище Николаев в нея”, написа той в Туитър, като благодари на украинския президент Володимир Зеленски, турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за приноса им за удължаване на споразумението.

През юли Анкара и ООН осигуриха подписването на сделка за възстановяване на износа на украинско зърно от черноморските пристанища през последните четири месеца.

В края на октомври обаче Русия заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно,

Впоследствие страната все пак обяви, се връща към участие в зърнената сделка, след като е получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да използва зърнения коридор за бойни действия срещу Москва.

В началото на ноември обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че решението на Русия да се върне към зърнената сделка не означава, че срокът ѝ ще бъде удължен.

Руският външен министър Сергей Лавров пък призова ООН, която посредничи в сделката, да засили усилията си, за да гарантира, че западните страни облекчават ограниченията, които според Москва пречат на собствения ѝ износ на селскостопански продукти и торове, който също са част от сделката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели