“Златният гьол” на Капитан Андреево е истински оазис на корупцията в България

Време за прочитане:3 Минути, 56 Секунди

В България има “златни гьолове”, които надживяват правителства. А това означава, че корупцията не просто е пуснала корени – променила е самата ДНК на българската държавност. Тук разказваме за една скандална история.

Що е то “златен гьол”? Това е локва, която българските управляващи обикновено прескачат – но не за да пазят обувките си чисти от кал, а за да не я разплискат. Може да бъде открита там, където регулярно се вливат финансови потоци – например от такси и глоби. Една такава, разляла се в Държавната комисия по хазарта, спести стотици милиони лева на един бос. Има ли “гьолове” и в тол системата, свързана с комисионерите, за което алармираха превозвачи? Това се очаква да установи проверка, разпоредена от МРРБ преди няколко месеца.

Златният гьол” на ГКПП “Капитан Андреево”, на външната граница на ЕС с Турция, е пазен от 2012 насам, откогато се изредиха няколко правителства на ГЕРБ. Става въпрос за голям бизнес от няколко “гьола”, включващ фирми за дезинфекция, за фитосанитарен и здравен контрол, плюс паркинг и казино. И този бизнес, осигурен от държавата за точно тези свързани помежду си фирми, е добре охраняван именно от нея. Но не заради качеството на контрола върху храните и стоките, които влизат на територията на ЕС от Турция и от страни в Азия, след като дори не е имало камери при инспекциите, а превозвачи разказаха по БНР , че са получавали “хвърчащ документ”, плащали са в брой, а често не са били извършвани никакви проверки на камионите. Причините очевидно са други, след като прекратеният на 20 май т.г. договор с частната фирма “Евролаб 2011” и връщането на държавата там, където ѝ е мястото, доведоха до смъртни заплахи и предложения за подкуп, отправени към висши държавни служители.

Пресушаването на “гьола”

Точно защото правителството на “Продължаваме промяната” (ПП) не прескочи “златния гьол” на границата с Турция, в държавния бюджет вече постъпват приходите, събирани и несъбирани дотогава от контрольорите му. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи по bTV, че сега от такси влизат 100 000 лева на ден (над 3 пъти повече отпреди, б.а.), а само за последната седмица са били върнати повече от 60 тира с продукция със завишени нива на пестициди. През последните 10 години такива случаи са били изключително редки.

разследване на BIRD четем, че “скандалната “златна лаборатория” на Капитан Андреево е свързана с не по-малко скандалните “златен гьол” и “златен паркинг”, контролирани от лица, свързани с наркобарона Христофорос Аманатидис-Таки и ГЕРБ”. За същите връзки питаше преди време в парламента и депутатът от ПП Константин Бачийски.

Загубите за държавата се изчисляват на повече от 200 милиона лева годишно, но щетите са още по-големи – според вицепремиера Асен Василев наличието на тази лаборатория на външната граница на ЕС е основната пробойна, попречила на България за Шенген. Точно там българската държава следва да покаже ефективност и капацитет да пази границите на ЕС – не само като изтласква обратно в Турция мигранти, които преди това са били бити и обрани. Но границата с Турция винаги е била златна мина за частни интереси и политическо облагодетелстване. Преди лабораторията и фирмата за дезинфекция имаше безмитни магазини и бензиностанции. Нужна беше много политическа воля, упорство и настойчивост от страна на ЕС, за да се затворят, но държавата така и не успя да се пребори с контрабандата през тях.

Скандална история

“Златният гьол” е скандална история, за която мнозина са говорили публично – медии, превозвачи, политици, Антикорупционният фонд. Сезирани са били институциите, а по някое време през 2013 е имало и прокурорска проверка на договора на една от “златните фирми” – за дезинфекция на пунктовете на Капитан Андреево и Лесово. Известна е с това, че печели обществената поръчка седмица след като е създадена. После прокуратурата без много шум прекратява проверката.

А през май 2014 Пламен Моллов, по онова време шеф на БАБХ, връща фирмата на българо-турската граница, защото “държавата няма капацитет да извършва тази дейност и по тази причина фитосанитарният контрол ще се изпълнява от “Пи Еф Си” ЕООД”.

Според председателя на парламентарната антикорупционна комисия Михал Камбарев (ПП) проблемът на “Капитан Андреево” е “полурешен”. “Мафията, на която сме взели този бизнес, се опитва всячески да си го върне”, заяви той по БНТ. В интервюто си за “Дарик радио” лидерът на ИТН Слави Трифонов назова проблема: “Заради Македонияяя!”, не заради “капъкулета”.

А прозвището “златен гьол” е измислено от превозвачи, след като българските управляващи слагат точно определени фирми на портите към ЕС, откъдето влизат зеленчуци и плодове, пакетирани храни и стоки, наркотици и какво ли не още. При толкова “златни гьолове” държавата не е обран бостан, както се вайкаше в първия си кабинет лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Само трябва да се пресушат.

С други думи ,,Капитан Андреево” е една точка като извадена извън времето и пространството, тя е нещо като офшорна зона в България, като един оазис на корупцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели