Зеленски към Конгреса на САЩ: „Вашите пари не са благотворителност, те са инвестиция в глобалната сигурност“

Време за прочитане:2 Минути, 21 Секунди

Докато Русия продължава бруталните си атаки срещу критична инфраструктура в Украйна, Съединените щати приветстваха украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, за да подчертаят техния траен ангажимент към народа на Украйна. През последните триста дни Кремъл се опита и не успя да заличи Украйна от картата, като кара украинските граждани да мръзнат и гладуват и принуждава семействата да напуснат домовете си. Сега Русия се опитва да превърне зимата в оръжие. В отговор Съединените щати ще предоставят 1.85 милиарда долара допълнителна военна помощ за Украйна, включително трансфер на системата за противовъздушна отбрана “Пейтриът” (Patriot), каза държавният секретар Антъни Блинкен.

Помощта включва активиране на 1 милиард долара, за да предостави на Украйна “разширена противовъздушна отбрана и възможности за прецизни удари” и допълнителни 850 милиона долара помощ за сигурността, каза още Блинкен. Те се отпускат от Пентагона по линия на Инициативата за подпомагане сигурността на Украйна (Ukraine Security Assistance Initiative).

“Днешната помощ за първи път включва системата за противовъздушна отбрана Patriot, способна да сваля крилати ракети, балистични ракети с малък обсег и самолети на значително по-висок таван от предишните системи за противовъздушна отбрана.”, се казва в официалното съобщение”.

“Пейтриът” ще бъде най-модерната ракетна система земя-въздух, която Западът е предоставил на Украйна, за да помогне за отблъскването на руските въздушни атаки.

Реалната поява на батареи “Пейтриът” в Украйна обаче ще отнеме най-вероятно месеци. Подготовката на украински военни за работа с тях изисква време, не е ясно кой модел на системата ще бъде изпратен и колко броя, но за тях ще са нужни десетки и може би стотици подготвени специалисти.

Володимир Зеленски благодари на американските законодатели за тяхната финансова подкрепа за страната му в борбата й срещу Русия и ги увери, че Украйна ще използва отговорно средствата, като изнесе историческо обръщение на съвместно заседание на Конгреса.

„Вашите пари не са благотворителност. Това е инвестиция в глобалната сигурност и демокрация, с която се отнасяме по най-отговорния начин“, каза Зеленски, предизвиквайки овациите на мнозина в публиката.

Украйна може да получи още 45 милиарда долара, отвъд рекордните 50 млрд. хуманитарна, финансова и военна помощ в хода на войната. За целта обаче, тази сума, по-голяма от поисканата от Байдън, трябва да бъде гласувана в Конгреса до края на седмицата.

„Финансовата помощ също е критично важна и бих искал да ви благодаря, благодаря ви много, благодаря както за финансовите пакети, които вече ни предоставихте, така и за тези, за които може да ни предоставите, ако бъде взето решение“, каза Зеленски пред депутатите по време на речта си.

Украинският президент нарече помощта на САЩ, както средствата, така и оръжията, „решаващи“ за подпомагане на Украйна да се противопостави на Русия, но също така и „да стигне до повратната точка за победа на бойното поле“.

Той подчерта признателността на нацията си за вече предоставената помощ и отбеляза, че Украйна може да се изправи пред дълъг път към мира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели