Захарова размаха пръст и сипе закани на целия ЕС заради изгонените от България руски дипломати

Време за прочитане:2 Минути, 39 Секунди

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова предупреди, че Русия може да предприеме ответни мерки срещу Европейския съюз заради подкрепата му за решението на българските власти да изгонят 70 руски дипломати.

“Безразсъдната подкрепа за антируските действия от страна на отделни държави членки на ЕС прави целия съюз отговорен за последиците от тях”, заявява Захарова в коментар, разпространен в понеделник. Това се отнася включително и за реципрочни действия от страна на Русия.

Междувременно стана ясно, че е спряно изцяло издаването на туристически визи за Русия от България. На практика така се спира възможността да се пътува по всякакъв начин от страна на българските граждани, предава БНР.(link is external)  Посолството на Руската федерация издава само визи за преки роднини. Няма информация ще дали това ще се промени в близките седмици.

Русия ще отговори на България за изгонените дипломати със същото, заяви в същото време руският външен министър Сергей Лавров,  цитиран от БНР.  Според руския външен министър решението за експулсиране на 70 служители на руското посолство в България е свързано с натиск на Вашингтон върху София.

“Това не е самостоятелно решение на действащия премиер, който има абсолютно открита и категорична проамериканска ориентация, готов е да изпълни всякакви желания на своя суверен“, за Лавров по време на пресконференция, предаде агенция РИА Новости. “Политиката на Вашингтон, тя важи не само за България, те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, на първо място на православните, между другото“, каза още министър Лавров. Според него дори в самата България решението е взето “от ръководството на страната с изненада”.

Лавров отбеляза, че това решение “не разчита на установените в България процедури за подобни резки движения”. Сергей Лавров отбеляза, че на настоящия етап руското посолство в България не може да работи нормално

“По наша оценка, по оценка на Министерството на външните работи, посолството в момента не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги”, каза Лавров по време на пресконференция в Москва, предаде РИА Новости. Миналата седмица руският посланик в България Елеонора Митрофанова декларира, че ще поиска от Москва да затвори посолството си в София заради експулсирането на 70 дипломати.

Българското правителство сведе до нула възможността за работа на руската дипломатическа мисия в София, обяви и официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и Нова тв. 

„Казахме, че те самите са свели до минимум, може би дори до нула, не само нормалното, но и всяко функциониране на дипломатическата мисия. Тя трябва да функционира по някакъв начин”, каза тя в предаване по „Россия 1”.

Захарова отбеляза, че макар не всички дипломати да са обявени за персона нон грата, то това се е случило с почти целия технически персонал. „Тоест, те са изгонили, както са заявили, огромен брой точно технически персонал. Ударът е в частта, която прави невъзможно осигуряването на технологична и техническа подкрепа за работата на дипломатическото ведомство”, уточни тя.

Според говорителя на руското външно министерство въпросът за сигурността и безопасността на руската дипломатическа мисия в София се е изострил във връзка с действията на България. „Но мога да кажа, че мисля, че в близко бъдеще вече ще коментираме по-подробно настоящата ситуация”, заключи Захарова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели