Започва изграждането на Евроазиатския интерконектор

Време за прочитане:1 Минути, 1 Секунди

Началото на строителните работи на сегмента Кипър-Крит на Евроазиатския интерконектор ще бъде отбелязано с церемония, която ще се проведе в президентската резиденция в Никозия в 19:00 часа в петък, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

На церемонията ще присъстват президентът на Кипър Никос Анастасиадес, кипърският министър на енергетиката, търговията и промишлеността Наташа Пилиду, гръцкият министър на енергетиката и околната среда Костас Скрекас и еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Евроазиатския интерконектор ще свърже гръцката, кипърската и израелската енергийна мрежа чрез най-дългия подводен захранващ кабел в света.

Свързвайки Кофину, Кипър с Хадера, Израел и Коракиас, Крит, Гърция, планирана да бъде завършена през 2025 г., междусистемната връзка EuroAsia е основен проект от общ интерес на Европейския съюз и приоритетен за междусистемна връзка на електрическа магистрала, като свързваща Азия и Европа. Регулаторното одобрение на междусистемната електрическа връзка между Кипър и Гърция приключи на 10 октомври 2017 г. Според анализа на ENTSO-E междусистемната връзка ще допринесе за социалното и икономическо благосъстояние между 580 милиона евро и 1,12 милиарда евро всяка година.[14] ENTSO-E изчислява, че очакваното намаление на CO2 е между 1,3 и 6,8 милиона тона всяка година, или между 21% и 110% от общите емисии на Кипър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
14
Сподели