Заподозрени за взривовете в Истанбул са арестувани у нас

Време за прочитане:2 Минути, 34 Секунди

Заподозрени за смъртоносната атака в Истанбул са арестувани в България. Задържаните са трима души с молдовско гражданство и един мъж от арабски произход, съобщи Нова телевизия.

Сред арестуваните е и Амран Абдулрами – дясната ръка на издирвания от Интерпол Билал Хасан.
Акцията е проведена при пълна секретност. Акцията е проведена при пълна секретност.

Днес Прокуратурата е поискала постоянен арест за четирима души, каза за БТА Сийка Милева, говорителка на главния прокурор. И посочи, че задържаните у нас са имали по-скоро логистична дейност след извършването на атентата. Милева отказа детайли по делото, тъй като това може да застраши националната ни сигурност. 

В искането за задържане на лицата от страна на прокуратурата на Република Турция се съдържат данни от разузнавателната служба МИТ, а именно че Амран Абдулрами и Билал Хасан и група терористи имат намерението да осъществят повторни атентати, както в Турция, така и в страна от ЕС.

Амран Абдулрами е бил натоварен от Билал Хасан да избере на територията на България една от три предварително подбрани фирми, за които било проучено, че превозват мигранти.

Абулрами е избрал и наел група от молдовски лица, които с три микробуса, регистрирани на фирма „бушон“, чийто собственик се намира в дунавски град в България осъществявали превоз от типа „случаен превоз“ от Турция през България за Молдова и превозвала дребен текстил.

Амран Абдулрами е вербувал българския гражданин, който има и молдовско гражданство да организира транспорта и връзката с граничните полицаи и митничари на ГКПП “Лесово” и ГКПП “Капитан Андреево”, като е бил натоварен и да се разплаща с тях.

Групата на Билал Хасан е действала повече от половин година, като е прикривала терористичната си дейност възползвайки се от добре проучен и подбран канал от молдовски граждани и българи, създаден за превозване на мигранти от Турция до Сърбия.

В материалите по делото се твърди, че трите микробуса са преминавали при едни и същи митнически и гранични полицейски служители, винаги след 22 часа, като за да преминат безпроблемно са заплащали суми от порядъка на 500 евро и винаги били натоварени предимно с дрехи.

Въпросните микробуси са преминавали над седем пъти през пункта, като същите съдържали и тайници, в които се прекарвали хора свързани с терористична дейност от Турция към Европа, както и оръжие.

Именно с един от тези микробуси преди няколко дни в България е влязъл издирвания Амран Абдулрами, който е пътувал с Билал Хасан и още пет лица, три от който свързани с различни терористични актове не само в Турция.

Запознати с делото от Софийски градски съд споделят, че Билал Хасан е създал организация за бягството си от Турция още на 13 ноември вечерта, но тъй като смяната от полицаите, които работели с групата, имала дежурство на 16/17 ноември, той е предприел това по-късно.

През последните пет месеца с трите микробуса е превозвано оръжие и в двете посоки (България и Турция), както и мигранти, като на водачите на микробусите се заплащало по 500 евро на човек и бежанците и оръжието се доставяло повечето пъти в близост до границата ни със Сърбия.

При експлозията на пешеходния булевард „Истиклял”на 13 ноември загинаха шестима души, а 81 бяха ранени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели