Заплахата на Путин: Колко и какви ядрени оръжия притежава Русия?

Време за прочитане:3 Минути, 54 Секунди

След като президентът Путин обяви “частична мобилизация” на сили, които да бъдат изпратени в Украйна, и предупреди, че ще използва “всички средства, с които разполага”, за да защити руската територия, целия свят е “на нокти” дали Русия няма да натисне ядреното копче.

Анализаторите предполагат, че както предишните му предупреждения, действията на руският президент, вероятно трябва да се тълкуват като предупреждение към други страни да не ескалират участието си в Украйна, вместо да сигнализират за желание за използване на ядрени оръжия.

Ядрените оръжия съществуват от почти 80 години и много страни ги възприемат като възпиращ фактор, който продължава да гарантира тяхната национална сигурност.

Колко ядрени оръжия има Русия?

Всички данни за ядрени оръжия са приблизителни, но според Федерацията на американските учени Русия има 5977 ядрени бойни глави – устройствата, които предизвикват ядрена експлозия – въпреки че това включва около 1500, които са изтеглени от употреба и са предназначени да бъдат демонтирани.

От останалите около 4500 повечето се считат за стратегически ядрени оръжия – балистични ракети или ракети, които могат да бъдат насочени на големи разстояния. Това са оръжията, които обикновено се свързват с ядрена война.

Останалите са по-малки, по-малко разрушителни ядрени оръжия за използване на къси разстояния на бойни полета или в морето. Но това не означава, че Русия разполага с хиляди ядрени оръжия с голям обсег, готови за употреба.

Експертите изчисляват, че около 1500 руски бойни глави в момента са “разгърнати”, което означава, че са разположени в бази за ракети и бомбардировачи или на подводници в морето.

Дори и с президентските си правомощия обаче, Путин не може сам да нареди ядрена атака. Смята се, че има общо три ядрени куфарчета, образуващи “система с тройно заключване”, чието изпълнение отнема около 20 минути. Путин има един от тях, въпреки че съдържа система от кодове, а не ядрен ключ. Кодът се изпраща на министъра на отбраната на Русия, а след това и двата им кода се изпращат на началника на Генералния щаб, в момента генерал Валерий Герасимов. Смята се, че когато Герасимов има и трите набора кодове, той може да изпълнява заповеди.

Кои страни притежават ядрено оръжие?

Девет държави притежават ядрени оръжия: Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия, САЩ и Обединеното кралство.

Китай, Франция, Русия, САЩ и Обединеното кралство също са сред 191 държави, подписали Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО). Съгласно споразумението те трябва да намалят запасите си от ядрени бойни глави и на теория се ангажират с пълното им премахване. А това е намалило броя на бойните глави, съхранявани в тези страни от 1970-те и 80-те години.

Индия, Израел и Пакистан така и не се присъединиха към ДНЯО, а Северна Корея го напусна през 2003 г.

Израел е единствената страна от деветте, която никога не е признавала официално ядрената си програма – но е широко прието, че тя притежава ядрени бойни глави.

Украйна няма ядрени оръжия и въпреки обвиненията на президента Путин, няма доказателства и, че се е опитвала да ги придобие.

Колко разрушителни са ядрените оръжия?

Ядрените оръжия са предназначени да причинят максимално опустошение.

Степента на унищожаване зависи от редица фактори, включително:
– размера на бойната глава
– колко високо над земята детонира
– местната среда

Но дори и най-малката бойна глава може да причини голям брой човешки жертви и трайни последици.

Бомбата, която уби близо 146 000 души в Хирошима, Япония, по време на Втората световна война, беше 15 килотона. А ядрените бойни глави днес могат да бъдат над 1000 килотона. Малко се очаква да оцелеят в зоната на непосредствен удар от ядрена експлозия.

След ослепителна светкавица има огромна огнена топка и взривна вълна, която може да унищожи сгради и конструкции на няколко километра.

Какво означава “ядрено възпиране” и проработило ли е?

Аргументът за поддържането на голям брой ядрени оръжия е, че капацитетът да унищожи напълно врага ви би попречил той да ви атакува. Най-известният термин за това стана взаимно гарантирано унищожение (Mad).

Въпреки че има много ядрени опити и постоянното нарастване на тяхната техническа сложност и разрушителна сила, ядрените оръжия не са използвани във въоръжена конфронтация от 1945 г.

Руската политика също така признава ядрените оръжия единствено като средство за възпиране и изброява четири случая за тяхното използване:

– изстрелването на балистични ракети, атакуващи територията на Руската федерация или нейните съюзници
– използването на ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение срещу Руската федерация или нейните съюзници
– нападение срещу критични правителствени или военни обекти на Руската федерация, което застрашава нейния ядрен капацитет
– агресия срещу Руската федерация с използване на конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е в опасност.

Дори заплахата на Путин да е била предупреждение, а не сигнал за желание за използване на оръжията, винаги има риск от погрешни сметки, ако една страна интерпретира неправилно твърдения на друга или събитията излязат извън контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели