Западът иска тайно да преговоря с Иран

Време за прочитане:1 Минути, 11 Секунди

Съединените щати и други страни от Запада тайно канят Техеран за преговори и настояват, че не планират свалянето на ислямската република, въпреки че публично описват Иран като слаб. Това разкри иранският президент Ебрахим Раиси, цитиран от информационната агенция “Тасним”, предаде “Breakingthenews”.

Той заяви, че страната е “изпълнена с единство, солидарност и почтеност” и че нейните врагове “трябва да знаят, че никога не биха могли да премахнат подобни солидарност и единство”.

Той подчерта обвиненията си, че противници на Иран вън и вътре в страната са обединили сили, за да предизвикат скорошните бунтове.

Припомняме, че на 17 септември в Иран избухна вълна от протести след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини. Според официалната версия моралната полиция е задържала Амини за неправилно носене на хиджаб. При разпит тя е получила инфаркт, който е довел до нейната смърт. В социалните мрежи обаче се твърди, че Амини е била бита от полицията.

В отговор на репресиите Западът наложи нови санкции на Иран, а ООН започна разследване и изключи страната от своята Комисия по статута на жените.

От своя страна пък Техеран обвини западните страни и своя отколешен враг Израел в опит да предизвикат гражданска война в страната и заяви, че разполага с доказателства за тяхното участие в протестите.

Въпреки острата си реторика, в началото на декември ислямската република разпусна спорната морална полиция и разкри, че обмисля да въведе промени в закона, задължаващ жените да покриват главите си с хиджаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
13
Сподели