Завърналият се от Украйна Станислав Балабанов: От четирите партии в коалицията единствено БСП остава против осигуряването на военна помощ за Украйна

Време за прочитане:2 Минути, 25 Секунди

Управляващите ще излязат с предложение за осигуряване на подкрепа за Украйна : освен идеята за ремонт на украински оръжия, в него ще залегне и осигуряването на хуманитарна, медицинска и друг вид помощ. Това заяви в “Денят започва” по БНТ Станислав Балабанов от “Има такъв народ”.

Утре вечер управляващата коалиция се събира да обсъди помоща за Украйна, като ще се опитат да излязат с единен глас по въпроса за военната помощ от страна на България.

В “Денят започва” Станислав Балабанов анонсира, че подобно решение трябва да бъде взето с максимално широка подкрепа, за да покаже, че страната ни заема позиция, която отстоява.

“Президент, Народно събрание и Министерски съвет трябва да говорят в един глас, въпреки всичко. Утре на коалиционния съвет ще разкажем на колегите си какво видяхме и ще се опитаме да формулираме предложението си в максимално обширен обхват, за да може да помагаме по всякакъв начин. Идеята е да се изчистят детайлите и да имаме едно предложение, зад което, надявам се, да застанем всички. Дали ще ги убедим – е тяхно решение. Аз не мога да ги задължа как да гласуват в пленарна зала. Ако някой се притеснява дали едно такова решение ще наруши баланса в собствената му партия и дали ще отнеме от електората му, това си е тяхно решение. Но за мен такова решение трябва да има максимална подкрепа от политиците.” – изтъкна Балабанов.

Станислав Балабанов заяви, че ако БСП напусне коалицията, не смята че ще са необходими предсрочни избори. Ако пък се стигне до нов парламентарен вот, мнозинството отново ще е съставено от трудна коалиция.

“Със сигурност не е държавническо поведение в момента да се клати държавното управление за нещо, което така или иначе е извън коалиционното споразумение.”, допълни още той.

За “Има такъв народ” червената линия за участието им правителството са отношенията с Република Северна Македония.

В отговор на въпрос Балабанов заяви, че не може да прецени срещу кого са насочени критиките от вчерашното обръщение на президента Румен Радев и не знае кои са политическите шарлатани.

“Президентската институция е независима и Румен Радев има право да отправя критиките. В момента, който и да е на власт, ще понася критики заради натрупаните кризи, пред които сме изправени. Нормално е всяко едно правителство, поставено в тази трудна ситуация, да си навлича критики. Затова ние се опитваме максимално да балансираме процесите.” – каза той.

Балабанов допълни, че сред някои среди у нас върви проруска пропаганда за това как украинския президент Володимир Зеленски ни е извикал, за да им даваме оръжие. На срещата в Киев обаче въпросът за предоставяне на оръжие не е бил повдиган, а единствено за ремонт на украинска военна техника, подчерта Балабанов.

“Като част от ЕС и НАТО не виждам как България ще е въвлечена във война. Всяка държава от ЕС помага с каквото може – дали е въвлечена във война? Ние участваме в съюз и в една такава ситуация трябва да изберем страна, защото в противен случай какво да изберем – обратната страна?” – попита депутатът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
15
Сподели