Завой към “Газпром”: Какви ще са последствията за България?

Време за прочитане:1 Минути, 50 Секунди

Припомняме, че в понеделник служебното правителство заяви, че е неизбежно и започва преговори с “Газпром”, като същевременно ще се водят и такива за осигуряване на азерски и втечнен газ във връзка с енергийната криза.

Икономистът и депутат в последния парламент Георги Ганев и експертът в КТ “Подкрепа” Ваня Григорова,  която не е енергиен експерт, влязоха в остър спор пред Нова тв по темата за доставките и цената на природния газ за България.

Ваня Григорова поясни, че страната ни иска да изпълни остатъка от дългосрочния си договор с “Газпром”, който изтича в края на годината. Тя бранеше тезата, че България трябва да плаща за руски газ в рубли, както и, че цената по дългосрочния договор с “Газпром” е най-ниската. 

“Няма как служебен кабинет да води преговори за нов контракт”, обясни Григорова.

Според Ганев пък „приемането на ултиматума на Кремъл, да се плаща само в рубли, е нарушение на разбирателството с нашите европейски партньори” и на страната ще бъдат наложени санкции, които ще увеличат иначе ниските цени на газа по дългосрочния договор. Ганев даде пример с Унгария, която се съгласи да плаща в рубли, а днес, заради наложените такси, плаща най-скъпия газ в ЕС.

„Няма нито една държавна компания, която да е приела тези условия. Това ще има последствия, които също трябва да отчетем към цената. При Русия няма нищо безплатно. Тя ще поиска нещо от България. От 15 години ние сме троянският ѝ кон… знаете къде. И сега ще се поискат разни неща – война е все пак. Ще поискат от нас да слугуваме на Русия и да обслужва нейните интереси в този конфликт”, категоричен е Ганев.

Според него има риск “Газпром” да спре газа за страната ни през зимата. Ваня Григорова пък смята, че такава опасност няма, защото “продавачът в крайна сметка иска само да получи парите си”.

След като не се справи с темата за газа, Григорова реши да припише на решението на правителството да не плаща в рубли за руски газ инфлацията, увеличаващите се разходи и ниските доходи. На тези твърдения Ганев реагира с усмивка и разясни, че газът няма нищо общо с тези показатели. Той призова Григорова да прочете последната статистика, според която доходите са по-високи от разходите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели