Жп транспортът във Франция отново бе парализиран

Време за прочитане:51 Секунди

Поредна стачка на контрольорите парализира железопътния транспорт във Франция този уикенд, с искане за по-добри условия на труд. Протестът може да се проточи до празниците.

60% от скоростните влакове във Франция и от тези на “Интерсити” вчера не потеглиха. Много гари останаха пусти, а пътниците – в безизходица.

Парализиран бе жп трафикът до парижкото летище “Роаси Шарл дьо Гол”, което поднесе неприятна изненада на пристигащите пътници.

Контрольорите от жп компанията SNCF са недоволни както от заплатите си, така и от недостатъчното според тях признание на професията им, тежки условия на труд и чести нощни дежурства.

Протестът назря първоначално в социалните мрежи, подбуден от неофициална организация на контрольорите, определяно от някои като “жълтите жилетки” на SNCF.

Около 80% от служителите са подкрепили стачката, за която ръководството на компанията се оказа неподготвено. В знак на подкрепа профсъюзите на сектора вече предвидиха стачки на Коледа и Нова година, ако не се постигне споразумение.

Очаква се нормалният транспорт да бъде възстановен днес, а тази седмица предстоят нови преговори и вероятно кръгла маса на 8 декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
20
Сподели