Жозеп Борел: Не се знае дали ЕС ще има достатъчно газ за зимата

Време за прочитане:1 Минути, 29 Секунди

Европейският съюз не може да потвърди със сигурност дали в общността има достатъчно газ за предстоящата зима и дали гражданите ще могат да платят за него, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

“Зимата настъпва всяка година, но тази, която ни очаква, обещава да бъде изключителна. Съществува реална несигурност дали ЕС ще разполага с достатъчно газ и дали той ще бъде достъпен”, пише ръководителят на дипломацията на ЕС.

Според него “цените на петрола са паднали до нивото от началото на войната в Украйна, а цените на газа са над четири пъти по-високи от тези в края на февруари и почти десет пъти по-високи от тези преди една година”. “Трябва да сме подготвени за всички сценарии, включително и за това, че Русия може произволно да спре доставките по всяко време”, смята той.

Борел признава, че “Европа е изправена пред истинска буря”. “Цените на енергията се повишават, икономическият растеж се забавя, а зимата наближава. Кремъл използва енергетиката като политическо оръжие. Трябва да се подготвим за евентуално спиране на доставките на газ, най-вече чрез икономии, диверсификация и солидарност”, добави още той.

Ръководителят на дипломацията на ЕС призна, че възможностите на членовете на общността да купуват газ, различен от този от Русия, са близо до предела. “Суровата истина е, че през зимата ще се доближим до границата на количествата газ, които можем да набавим от неруски източници”, пише той.

Съветът на ЕС прие предложения по-рано от Европейската комисия план за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15 % от 1 август до 31 март 2023 г. Планът включва възможността за преминаване към втори задължителен етап на намаляване на потреблението с още 15%, ако Европейската комисия прецени, че съществува заплаха от прекъсване на доставките и обяви “обща тревога”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
4
Сподели