Жители на Велинград на протест, за да защитят парк “Клептуза”

Време за прочитане:1 Минути, 21 Секунди

Протест във Велинград в защита на една от емблемите на града – езерото „Клептуза“. Десетки жители на спа курорта се събират пред сградата на общината, за да изразят недоволството си  срещу отдаването на концесия на емблематичния парк и карстовия извор към него.

Недоволните граждани разкриха пред Нова ТВ, че се предвижда бъдещият концесионер да плаща по едва 40 хил. лв. годишна концесионна такса. Това е 9 стотинки на кв.м. месечно, изчисляват хората. „Клептуза“ е разположена в защитена местност. Мястото не се поддържа, защото преди 10 години беше дадено на частно лице”, заявиха протестиращите. Жителите се обявяват и за запазване на общинската болница, която се готви да бъде приватизирана.

Пред протестиращите и камерата на телевизията се появи кметът Костадин Коев. Той обяви, че не знае за какво са се събрали хората, тъй като в дневния ред на общинарите нямало точка, посветена на парка. “Аз не знам за какво става въпрос”, каза Коев, с което предизвика присмеха на гражданите. По-рано тази сутрин БНР цитира свои източници, според които точката действително е била изтеглена от програмата на Общинския съвет, за да се предвари протестът.

Коев твърди, че пари за парка няма – нито евросредства, нито от държавния бюджет. Това било причината да се търси отдаването му на концесия.

Според идейния проект на общината, парк “Клептуза” може да бъде отдаден на концесия за 35 години при инвестиция 5 милиона лева, разказва БНР.

Другото опасение на велинградчани е, че пак поради липса на средства се подготвя предоставянето на 51 процента от общинската болница в града на частно дружество. Ако процедурата получи зелена улица, към протеста ще се присъединят и медиците от здравното заведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели